Care este delegaţia PNL care va participa la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis
Delegaţia Partidului Naţional Liberal care va participa luni, 11 octombrie 2021, la consultările cu preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, va fi formată din Florin Vasile Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.
„Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional ca nominalizarea PNL pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL”, a scris vineri, 8 octombrie 2021, pe o reţea de socializare ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, membru al Biroului Executiv.
Florin Cîțu, propus din nou prim-ministru de PNL
Conform declaraţiei ministrului interimar, în unanimitate, propunerea Partidului Naţional Liberal pentru consultările de la Palatul Cotroceni a fost Florin Vasile Cîţu să fie din nou prim-ministru.
„Astfel, în conformitate cu articolul 89 litera o, BEx al PNL a decis în unanimitate ca propunerea pentru Biroul Politic Naţional al PNL, pentru funcţia de prim-ministru, pe care PNL o va face în cadrul consultărilor cu preşedintele României să fie Florin Cîţu”, a mai scris Gheorghiu.
Consultările partidelor politice din România
Şeful de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a invitat pentru luni, la palat, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.
Guvernul Cîțu a picat cu 281 de voturi prin moţiune de cenzură
Reamintim faptul că moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat și susținută și de USR și AUR a fost adoptată. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu a fost unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.
Klaus Iohannis, despre suspendarea sa
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 7 octombrie 2021, declarații de presă la finalul vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. Şeful de la Cotroceni a afirmat că este de-a dreptul „caraghios” să vrei suspendarea preşedintelor într-o criză politică.
„Alții, că vor anticipate, ceea ce tocmai am spus că e foarte puțin probabil să avem vredodată anticipate pe această Constituţie. Alţii de fapt nu vor nimic decât circ şi suspendarea preşedintelui, ceea ce este de-a dreptul caraghios într-o criză politică. Și atunci le las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ şi să încercăm prin consultări să găsim o soluţie. Repet, ca să nu mă mai întrebaţi şi săptămâna viitoare, nu sunt deloc convins că această primă rundă de consultări duce la o soluţie.
Este nevoie pentru crizele politice nu doar de dorinţă şi de poveşti la televizor. Este nevoie de dorinţa de a face ceva, de a mişca lucrurile. Este nevoie de foarte multă maturitate şi, dacă vreţi să vă spun mai mult, este nevoie ca partidele să înţeleagă că România are nevoie de un guvern şi să cedeze din tot felul de pretenţii, ca să se găsească o majoritate pentru a forma un guvern. Nu va fi simplu deloc, ca să nu-şi imagineze cineva că ne aşezăm acolo, în două ore ne înţelegem şi facem un guvern. Din păcate, de data aceasta, nu este aşa simplu”, a transmis astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.