Care este cel mai sănătos pește. Acest sortiment poate preveni cu succes infarctul

de: Radu Vasiluta
10:56, 22 feb. 2021

Recomandată de medici și nutriționiști, această carne are numeroase beneficii pentru noi, dar oare cae este cel mai sănătos pește? În general, se spune că orice fel de peste e sănătos, dacă nu provine din zone poluate. Trebuie să fim atenţi la aspectul peştelui, când îl cumpărăm de la magazin, la miros şi la data de expirare, dacă e ambalat. Și totuși, o specie anume se distinge cu mult dintre toate, fiind alegerea optimă.

Ca și sortiment de carne, peştele e alegerea perfectă pentru oricine: e sănătos și uşor de digerat. Mai mult, nici nu îngrașă dacă nu-l prăjeşti şi nu-l combini cu cartofi, mămăligă, paste, orez, fasole, mazăre, naut, linte ori pâine. Din acest motiv, peştele ar trebui consumat cât mai des, indiferent de vârstă.

Potrivit cercetătorilor, grăsimea din peşte este mai sănătoasă decât cea din alte tipuri de carne. Datorită conţinutului de acizi omega 3 şi vitamine din complexul B, carnea de pește previne îmbătrânirea precoce. Mai mult, aceste grăsimi au rol protector împotriva alterării memoriei, depresiei, problemelor de limbaj, dezorientării în timp şi spaţiu.

Scrumbia este cel mai sănătos pește

Specialiştii sunt de părere că dieta cu scrumbie este de 1.500 de ori mai eficientă în prevenirea infarctului, dacă există riscul de recidivă, decât un tratament medicamentos. Pentru conţinutul său caloric şi de minerale, se recomandă şi în dieta diabeticilor pentru că subţiază sângele, favorizând circulaţia.

100 de grame de scrumbie conţin 230 de calorii, 20 de grame de colesterol bun, 3 g de acizi omega 3 şi 250 mg de acizi omega 6, esenţiali pentru sănătatea inimii. Acest tip de pește mai conţine vitaminele A, C, D, E, K, dar şi B6 şi B12. Este bogată în magneziu şi seleniu, cu importante beneficii în tratarea anumitor tipuri de cancer chiar. Pe lângă acestea, scrumbia de la prânz semnifică şi aportul de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc şi sodiu necesare unui organism sănătos.

Specialiştii mai arată că o dietă cu scrumbie reglează nivelul hormonal şi favorizează elasticitatea capilarelor. Iar prin conţinutul de vitamina K, elimină riscul formării cheagurilor de sânge, a depozitelor de colesterol şi scade tensiunea arterială. Pentru un organism slăbit, scrumbia îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reglează metabolismul. Consumată cu regularitate, te scapa de migrenele supărătoare şi îmbunătăţeşte memoria şi activitatea cerebrală.

Recomandări de preparare

Țineți cont însă că alegerea, prepararea şi depozitatea scrumbiei sunt foarte importante pentru păstrarea funcţiilor nutritive. Așadar, trebuie ales numai peştele proaspăt, care are carnea întinsă, umedă. Dacă îl vei depozita la congelator, trebuie pus numai în şerveţele de hârtie şi nu de plastic. Se consumă după ce l-ai lăsat 24 de ore la frigider să se dezgheţe, abia după aceea îl poţi găti pentru a fi sigur că şi-a păstrat întreg conţinutul de vitamine, minerale şi calorii.

Specialiştii avertizează asupra consumului de scrumbie de către femeile însărcinate. Pentru că acest tip de pește conţine şi mercur, proaspetele şi viitoarele mămici trebuie să-l evite timp de câteva luni. Acest tip de pește ar trebui consumat însă neprăjit. Cele mai bune variante sunt gătirea scrumbiei la grătar, fierberea ori prepararea la aburi și nu în ultimul rând la cuptor.

Trebuie consumat la orice vârstă

Peştele ar trebui să se regăsească negreşit şi în alimentaţia copiilor. El stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, datorită acizilor nesaturaţi omega 3 care îmbunătăţesc abilităţile de învăţare. Trebuie de asemenea consumat în mod constant și de persoanele mature. Grăsimea din peşte are rolul de a reduce trigliceridele, vinovate pentru afecţiuni cardiace, diabet, hipertensiune arterială, nivel crescut al proteinelor inflamatorii în sânge.

Iar la bătrâneţe, peştele trebuie consumat cu regularitate deoarece micşorează riscul de Alzheimer. În plus, ameliorează simptomele artritei datorită conţinutului bogat în omega 3. Oricum, indiferent de vârstă, fosforul din peşte este folositor, pentru că duce la producerea naturală de lecitină, care este necesară în cazul efortului psihic.

Așadar, ținând cont că scrumbia este cel mai sănătos pește, și tot se apropie primăvara, nu ar fi rău să începeți o astfel de dietă…