Care este cel mai bun tratament pentru tensiune mică? Recomandări pentru cei care suferă de hipotensiune

de: Bianca Rebegea
09:58, 21 sept. 2022

Dacă ești în căutarea unui tratament pentru tensiune mică, ai nimerit cum nu se poate mai bine! În articolul de astăzi, ți-am pregătit câteva recomandări, pe care trebuie să le pui în practică, dacă suferi de hipotensiune.

Hipotensiunea arterială este o afecțiune care se caracterizează prin prezența valorilor tensionale sistolice mai mici de 90 mmHg și a celor diastolice sub 60 mmHg. În mod normal, tensiunea arterială este mai scăzută pe timpul nopții și crește imediat ce persoana se trezește din somn. Aceasta poate varia pe timpul zilei, în funcție de poziția corpului, frecvența respiratorie, alimentație și aportul lichidian.

Pentru a combate hipotensiunea, trebuie să respecți o serie de sfaturi prețioase, pe care ți le prezentăm în rândurile care urmează.

Hipotensiunea arterială este o afecțiune care se caracterizează prin prezența valorilor tensionale sistolice mai mici de 90 mmHg și a celor diastolice sub 60 mmHg.

Care este cel mai bun tratament pentru tensiune mică?

Pentru a depista hipotensiunea, este necesară măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru. În plus, un rol important îl are și efectuarea unor teste de sânge, a unei ecografii cardiace sau a unei electrocardiograme. Toate aceste proceduri stabilesc, cu exactitate, dacă este vorba sau nu de tensiune arterială mică.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este diferit în funcție de vârsta persoanei, de obiceiurile sale alimentare, de stilul de viață și, mai ales, de simptomele pe care le prezintă. De regulă, medicii recomandă un consum ridicat de lichide, pentru a preveni deshidratarea organismului (minimum doi litri de apă pe zi), adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazată pe alimente proaspete (mesele trebuie să fie ușoare și dese) și efecturea exercițiilor fizice în fiecare zi, pentru a contribui la o mai bună circulație a sângelui.

De asemenea, este indicată evitarea schimbării bruște a poziției corpului (în special a ridicării în picioare foarte repede), a dușurilor fierbinți și a ridicării obiectelor grele, pentru a îndepărta riscul apariției amețelilor sau a durerilor de cap.

Medicii recomandă un consum ridicat de lichide, pentru a preveni deshidratarea organismului, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazată pe alimente proaspete (mesele trebuie să fie ușoare și dese) și efecturea exercițiilor fizice în fiecare zi.

Cauze și simptome ale hipotensiunii arteriale

Tensiunea arterială mică este provocată, de cele mai multe ori, de deshidratarea accentuată (generată de febră, arsuri, vărsături sau diaree), de reacțiile alergice severe (de pildă, șocul anafilactic), de sarcină (mai ales în primele luni) sau de diabetul zaharat. Mai mult, hipotensiunea poate fi cauzată și de pierderi de sânge (hemoragii), insuficiență cardiacă, afecțiuni hormonale (probleme cu glanda tiroidă) sau supradozaj cu medicamente antihipertensive.

Hipotensiune nu este o afecțiune care trebuie neglijată. Dacă te confrunți cu simptome de tipul: stărilor de ameșeală, pierderii echilibrului, durerilor de cap, vederii încețoșate, senzației de greață, stării de oboseală, stării de leșin sau membrelor reci, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutorul unui medic. S-ar putea să ai tensiunea mică și să fie nevoie să urmezi un tratament adecvat. Singurul în măsură să îți recomande metodele potrivite de tratament este medicul cardiolog.

Tensiunea arterială mică este provocată, de cele mai multe ori, de deshidratarea accentuată (generată de febră, arsuri, vărsături sau diaree), de reacțiile alergice severe, de sarcină (mai ales în primele luni) sau de diabetul zaharat.