Care este cel mai bun tratament pentru ochi roșii

de: Radu Vasiluta
13:11, 23 nov. 2020

Astfel de probleme oftalmologice pot ascunde uneori probleme grave și de aceea este necesară adminstrarea unui tratament pentru ochi roșii. După cum se știe, înroșirea ochilor poate fi determinată de diferiți iritanți, reacții alergice, răceli, bacterii sau virusuri. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, astfel de probleme sunt benigne și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

De obicei, expresia „ochi roșii” este folosită pentru a descrie inflamarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului. Această problemă este des întâlnită și ea poate afecta unul sau ambii ochi. De asemenea, înroșirea ochiului se poate produce în timp sau brusc, ca în cazul alergiilor sau a leziunilor oculare.

Unele astfel de episoade sunt temporare și trec de la sine destul de repede. Însă în anumite situații este necesară îngrijirea medicală de urgență, deoarece are în spate o problemă mai gravă. Și ne referim la acele situații când roșeața este însoțită de dureri sau modificări ale vederii. Printre cauzele mai grave care provoacă înroșirea ochilor sunt infecțiile.

Această înroșire a ochilor se produce prin dilatarea vaselor de sânge. Apare de obicei în cazul ochilor uscați, a corpilor străini din ochi, de la alergii, infecții sau purtarea lentilelor de contact. De asemenea înroșirea mai apare datorită ruperii unui vas mic de sânge localizat sub conjunctivă.

Cauze ochi roșii

În anumite cazuri, ochiul roșu poate avea la bază o condiție medicală importantă, pentru rezolvarea căreia este necesară un tratament medical specific. Printre cele mai frecvente cauze ale înroșirii ochilor amintim:

  • Conjunctivită (infecțioasă sau non-infecțioasă), care poate fi unilaterală sau bilaterală;
  • Ochii uscați – reprezintă o condiție medicală frecvent întâlnită;
  • Pătrunderea unor corpi străini la nivelul ochiului;
  • Hipersensibilitatea ochiului la lumina (fotofobie);
  • Blefarită (inflamația pleoapelor, caracterizată prin înroșire și senzație de mâncărime la nivelul pleoapelor).
  • Gene încarnate, care dau senzația de corp străîn la nivelul ochiului.

Alte cauze legate de eventuale afecțiuni existente sunt:

  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatul;
  • Anumite medicamente (anticoagulante);
  • Tulburări de coagulare a sângelui;
  • Glaucomul;
  • Diabetul zaharat;
  • Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială).

Tratament ochi roșii

Îngrijirea de bază pentru o astfel de problemă constă ori în administrarea de soluţii oftalmice, picături, fie în tratamentul bolii de bază care a generat înroșirea ochilor. Așadar, atunci când problema persistă, trebuie să mergem de urgență la medic.

În cazul în care avem conjunctivită bacteriană, aceasta se tratează cu antibiotice (picături, unguent sau pastile) pentru a combate infecția. Însă cele mai multe conjunctivite virale nu au un tratament specific. În acest caz, trebuie lăsat virusul să își urmeze cursul, care de obicei durează între patru și șapte zile.

De asemenea, în cazul conjunctivitei alergice, simptomele ar trebui să se atenueze odată ce sursă alergiei este îndepărtată și alergia în sine este tratată. Iar conjunctivita chimică necesită spălarea promptă a ochiului afectat timp de cinci minute și apoi consultarea unui medic.

Pentru atenuarea simptomelor și pentru a reduce durerea trebuie să aplicați o compresă rece sau caldă pe ochi. Însă, mare atenție! Asigurați-va că folosiți un prosop diferit și curat de fiecare dată pentru a evita răspândirea infecției.

Remedii naturiste pentru ochi roșii

Această problemă medicală poate fi vindecată sau atenuată și cu ajutorul unor remedii naturiste. Dintre acestea amintim acupunctura, reflexoterapia ori aplicaţii de lumină polarizată. De asemenea, dau bune rezultate și anumite ceaiuri din fructe sau plante medicinale.

Pentru uz intern, în astfel de cazuri este recomandată infuzia de măceş. Se pun două lingurițe de fructe la 250 ml de apă clocotită și se infuzează 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, până la vindecare. De asemenea, decoctul din fructe sau frunze de afin este de mare ajutor, fiind recomandate, de asemenea, tot 3 căni pe zi până la vindecare.

Iar pentru uz extern, poate fi folosită infuzia de albăstrele (2 lingurițe de flori la 250 ml de apă clocotită). După ce s-a infuzat 20 de minute, se lasă la răcit, și se aplică de 5-6 ori pe zi comprese.

Așadar, în unele cazuri este necesar un tratament pentru ochi roșii, deoarece problema poate fi mai gravă decât pare.