Care este cea mai mică țară din lume? Iată în ce an a apărut și pe ce distanță se întinde
Multe persoane se întreabă care este cea mai mică țară din lume. Ei bine, aceasta se află în Peninsula Italică și este singurul stat din lume care are întreg teritoriul înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind pe această listă din anul 1984. Iată despre ce țară este vorba, în ce an a apărut și pe ce distanță se întinde.
Cea mai mică țară din lume este Vaticanul. Acest stat a apărut în anul 1929 și are doar 0,44 km². Fiind condus de Papa, Vaticanul poate fi privit ca un stat eclesiastic, clericii deținând cele mai importante funcții. În această țară trăiesc doar 1000 de oameni, care se mândresc cu propria rețea de telefonie mobilă, bancă, observator astronomic, steag și imn național, potrivit life.ro.
Chiar dacă este o țară foarte mică, în Vatican poate fi găsită cea mai mare Biserică de pe întreg globul, și anume: Bazilica Sfântul Petru. Aceasta are o lungime de 186 metri, o înălțime de 119 metri și o suprafață totală de peste 15.000 m². Cei care au vizitat Basilica di San Pietro spun că sunt necesare patru zile pentru a o admira în totalitate.
Vaticanul, cea mai mică țară din lume
Vaticanul, unul dintre microstatele europene, este situat pe colina Vatican din nord-vestul Romei, la câteva sute de metri spre vest de fluviul Tibru, pe malul drept al acestuia.
Numele „Vatican” este derivat, cel mai posibil, de la așezarea etruscă Vatica sau Vaticum, care se află în zona pe care romanii antici o numeau „Ager Vaticanus” (teritoriul Vaticanului).
Vaticanul este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către Papă, episcopul Romei și, prin urmare, principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice. Papa este ales pe viață și deține autoritatea supremă executivă, legislativă și judecătorească. În ceea ce privește guvernatorul Vaticanului, acesta este asemenea unui președinte al Statului, dar care are îndatoririle unui primar.
Securitatea Vaticanului este garantată de ”Garda Elvețiană”, ai cărei membri sunt aleși pe bază de voluntariat din Elveția.
Top cinci cele mai mici țări din lume
Vaticanul ocupă primul loc în topul celor mai mici țări din lume. Acest stat este urmat de Monaco, o țară care se află pe Riviera franceză și care are o suprafață de doar doi km². Monaco a devenit renumit grație cazinourilor sale, yachturilor de lux și vedetelor care s-au stabilit acolo. Având o populație de aproximativ 36.000 de locuitori, Monaco este statul cu cea mai mare densitate a populației. În această țară se desfășoară cursa anuală de Formula 1.
Locurile trei și patru sunt ocupate de două insule din Oceanul Pacific, și anume Nauru și Tuvalu. Acestea au o suprafață de 21 km² și, respectiv, de 26 km². Nauru, oficial Republica Nauru, este o țară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, care are o populație totală de circa 10.000 de locuitori. Despre acest stat se știe că este singurul din lume fără o capitală desemnată oficial, constituind cea mai mică republică independentă.
De asemenea, Tuvalu este o țară insulară în Polinezia, situat în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia. Prezintă același număr de locuitori ca și Nauru, însă, din cauza izolării sale, nu este o destinație prea turistică. Numele „Tuvalu” înseamnă în limba tuvaluană „Opt stau uniți”.
Pe locul cinci în topul celor mai mici țări din lume se află San Marino, oficial Republica San Marino (în italiană Repubblica di San Marino), cunoscută și ca Serenissima Republica San Marino. Este un microstat-enclavă înconjurat de Italia, situat în Peninsula Italică pe versantul de nord-est al Munților Apenini. Are o suprafață de 61 km² și o populație de aproximativ 33.000 de locuitori. San Marino are cea mai mică populație din toți membrii Consiliului Europei. Numele acestei țări provine de la Sfântul Marinus, un pietrar originar din colonia romană de pe insula Rab din Croația de astăzi.