Care este cea mai ieftină energie pe care o poate cumpăra un român?
Senatul va aproba modificarea OUG-ului ce schimbă calculul facturilor la curentul electric. Cea mai ieftină energie pe care o poate cumpăra un român este de 0,68 lei.kWh, dar sub anumite condiții.
Dacă până acum consumul se calcula la nivelul anului 2021, an pandemic în care a existat un consum ridicat de energie, situația se va schimba. În 2021 dar și la începutul anului 2022 au fost numeroase cazuri în care oamenii au primit facturi uriașe pe care nu le-au putut plăti.
Care este cea mai ieftină energie pe care o poate cumpăra un român
Statul român a stabilit platoanele maxime pe care un distribuitor de energie le poate aplica românilor care nu depăşesc pragul de 300 kWh. Conform datelor existente, prețul pe kilowatt va fi de maxim 68 de bani dacă consumatorul se va încadra în plafonul de 100 KWh, inclusiv. Dacă românul va consuma mai mult de 300 kWh, acesta va avea un preț stabilit de un maxim de 80 de bani:
Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică
– maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.
Interesant este faptul că cei care dețin acasă echipamente medicale necesare pentru tratament nu vor avea un plafon maximal. Pentru această categorie de români, tariful de 68 de bani va fi valabil pentru orice cantitate de energie consumată. În şedinţa de astăzi vor fi introduce mai multe amendamente care fac referire la servicii publice, transportul public în comun, biserici. După votul din Senat, Camera Deputaților va vota mâine acest OUG modificat. Există o grabă a statului român pentru că furnizorii de energie au început să trimită facturi care sunt calculate raportat la media anului trecut.
Taxă de solidaritate pentru companiile din energie
O altă soluție la problemele din energie a fost gândită prin prisma unei taxe de solidaritate aplicate pentru companiile care înregistrează profituri uriașe:
„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Mihai Tudose.
În altă ordine de idei este bine de știut faptul că valul de scumpiri va continua şi în perioada următoare. Românii vor plăti sume considerabil mai mari pentru alimente. Cartofii, carnea sau uleiul s-ar putea scumpi și cu 40%. Interesant este și faptul că România practică cele mai mari prețuri la energie, prețuri mai mari decât Spania, sau Portugalia, țări că nu au resurse interne și care au salarii considerabil mai mari decât în țară. În încheiere vom vedea dacă modificarea acestui OUG va aduce un aport valoric în facturile românilor, sau vor exista cazuri ca în lunile trecute. Românii vor plăti facturi mai mici la energie, doar dacă vor consuma mai puțin.