Care elevi trebuie să prezinte adeverinţele medicale

de: Cristian ZAVASTIN
10:47, 10 sept. 2020

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov, Sandra Alexiu, spune care elevi trebuie să prezinte adeverinţele medicale.

„Avizul epidemiologic la începerea şcolii se dă numai când începe un nou ciclu şcolar. Atunci când copilul intră la şcoală, când intră în ciclul gimnazial, când intră în liceu şi facultate. Deci, doar de patru ori. Odată ce a intrat în şcoală, se presupune că fiecare şcoală şi fiecare grădiniţă beneficiază de un contract cu un medic şcolar şi aceştia vor controla copiii când intră“, a declarat Sandra Alexiu.

Care elevi trebuie să prezinte adeverinţele medicale

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov susține că părinţii solicită în mod excesiv adeverinţe pentru ca elevii să poată merge la şcoală. În aceste condiții, medicii sunt asaltați și recunosc că le va fi foarte dificil sa acopere toate cererile.

„Avem o avalanşă de solicitări, va fi dificil să acoperim toate cererile”, spune Sandra Alexiu de la Asociaţia Medicilor de Familie. Astfel, reprezentanții medicilor subliniază că au nevoie de adeverinţe medicale doar elevii care încep un nou ciclu şcolar. Noi ne confruntăm în fiecare început de an şcolar cu această avalanşă de solicitări pentru că nu ne dezobişnuim de acest reflex să cerem hârtii“, a precizat Sandra Alexiu.

Ce valabilitate are avizul epidemiologic

Mediul a adăugat că avizul epidemiologic are o valabilitate de 24 de ore, în zilele lucrătoare, şi 72 de ore, dacă se eliberează vinery.

„Avizul epidemiologic are o valabilitate de 24 de ore, în zilele lucrătoare, şi 72 de ore, dacă se eliberează vineri, ceea ce înseamnă că va fi dificil să fie acoperite toate cererile părinţilor“, a mențioant Sandra Alexiu.

Ce trebuie să facă părinții care cer învățământ exclusiv online

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, referitor la începerea școlii, că părinții cer învățământ exclusiv online trebuie să aducă adeverință de la medic. Monica Anisie a precizat că un elev poate învăța doar online numai dacă există motive medicale.

„Părintele poate să ia această decizie, să își continue educația în sistem online, să învețe de acasă, în anumite situații: dacă prezintă copilul vreo boală care s-ar putea agrava prin faptul că va veni la școală și ar putea să ia virusul, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea fi supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus, de aceea am prevăzut să prezinte părintele o adeverință pe care să o predea școlii”, a declarat Monica Anisie.

Școala online, prevăzută în Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății

Ministrul Educației a mențioant că că acest lucru este prevăzut în Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății.

„Ministerul Sănătății a considerat că este important să știm acest lucru și de aceea a fost stipulat în ordinul comun acest lucru. Părinții trebuie să aducă adeverință de la medic pentru ca elevul să facă orele e curs online”, a apreciat Monica Anisie.

Monica Anisie a recomandat ca în unitățile de învățământ unde nu există apă sau nu pot fi asigurate condițiile minime de igienă, cursurile să continue on-line. De asemenea aceasta a afirmat că decizia în legătură cu începerea școlii este luată de direcțiile publice de sănătate publică.

„Recomandarea mea pentru o astfel de situație în care nu există nici măcar apă este să continue învățarea în sistem online”, a spus Monica Anisie.