Prima pagină » Culinar » Care e cel mai sanatos iaurt. Parerea nutritionistului
Care e cel mai sanatos iaurt. Parerea nutritionistului

Care e cel mai sanatos iaurt. Parerea nutritionistului

14 oct. 2019, 09:53,
în Culinar

Iaurtul este un aliment nelipsit din meniul zilnic al multor persoane. Potrivit celei mai recente analize de piata efectuate pe iaurturile din comert, APC (Asociatia Pro Consumatori) avertizeaza ca pentru a fi sigure, iaurturile s-au indepartat de la starea lor naturala, aceea de fermentare naturala a laptelui nestandardizat de catre bacteriile de fermentatie.

Mai multi specialisti prezenti la studiu au dezvaluit aspecte foarte interesante din culisele iaurtului. Studiul privind calitatea iaurturilor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor alimentare astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

”Din pacate, iaurtul fabricat in sistem industrial, cu mici exceptii, nu mai are nimic in comun cu procesul natural de obtinere al acestuia, adica prin fermentarea naturala a laptelui nestandardizat de catre bacteriile de fermentatie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat si omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactata obtinute prin ultrafiltrare si grasimi din lapte. Le recomand consumatorilor sa cumpere acele tipuri de iaurt care au pe eticheta mentiunea „Produs romanesc”, fapt care atesta ca acel produs s-a obtinut numai din lapte romanesc. A nu se confunda mentiunea „Produs romanesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mentiunea “Produs in Romania”, care poate ascunde faptul ca acel iaurt contine si lapte din afara tarii, amestecat cu lapte romanesc”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Iata si parerea nutritionistului Dumitru Balan, in legatura cu iaurturile autohtone

”A venit timpul sa aflam cu totii raspunsul unei intrebari care sta deseori pe buzele romanilor, fiind de parere ca studiul APC referitor la calitatea iaurturilor de pe piata noastra va rezolva definitiv acest puzzle extrem de complex. Desi nu sunt un fan declarat al produselor lactate, sunt un consumator de iaurt, de aceea am acceptat cu mare placere invitatia APC de a dezvolta acest subiect si m-as bucura nespus daca ai tine cont de urmatoarele lucruri, atunci cand vei pasi pragul magazinelor noastre.

Cert este ca in urma cu mai bine de 5 ani am decis sa nu mai consum laptele de vaca, argumentele acestei decizii fiind rationale si foarte bine documentate. Dupa multe cercetari efectuate pe parcursul acestor ani in zona alimentatiei sanatoase, am ajuns la concluzia ca tot echilibrul organismului nostru se afla in zona sistemului digestiv, fiindca aceasta zona cuprinde aprox. 90% din celulele imunitare, intelegand in acelasi timp ca ingestia unui aliment greu digerabil este asociata cu aparitia unor dezechilibre majore la nivelul florei intestinale, existand riscul aparitiei unor afectiuni cronice care scad speranta de viata.

Care e cel mai sanatos iaurt

Laptele de vaca este un aliment care produce inflamatie in zona digestiva, continand lactoza, un zahar greu digerabil, mai ales daca ne gandim ca omul nu produce mai deloc enzimele care descompun lactoza. Nu ai observat de multe ori ca incepi sa te balonezi dupa ce consumi un pahar cu lapte de vaca? Se intampla acest lucru, fiindca enzimele tale care se ocupa cu descompunerea zaharului din lapte nu reusesc sa digere lactoza la nivel optim.

Cu alte cuvinte, in acel moment consumi un aliment care nu este menit sa te vindece din interior, ci mai degraba sa streseze sistemul digestiv. Dupa ce am renuntat la laptele de vaca, am inceput sa studiez si mai intens zona produselor lactate, ajungand la concluzia ca produsele lactate de capra sunt net superioare celor de vaca, mai ales daca ne raportam la structura micronutrientilor incorporati, dar si la cantitatea de lactoza care se regaseste in acest lapte. In sprijinul afirmatiei mele vine si concluzia unui studiu „Goat’s Milk is more beneficial to health than cow’s milk”, efectuat in anul 2007 de catre specialistii Universitatii din Granada, demonstrand ca ingestia laptelui de capra poate preveni afectiuni precum anemia si demineralizarea osoasa.

Care e cel mai sanatos iaurt

In acelasi timp, s-a dovedit ca laptele de capra ar ajuta in procesul utilizarii digestive si metabolice a mineralelor precum Fierul, Calciul, Fosforul sau Magneziul. Analizand din mai multe perspective concluziile acestor cercetatori, am inteles ca laptele de capra este mai usor asimilabil de organismul uman, intrucat moleculele de grasime din acest lapte sunt mult mai mici decat cele regasite in laptele de vaca, in plus contine mai putina lactoza, favorizand digestia, mai ales in conditiile in care noi nu producem multe lactaze, enzimele care descompun lactoza. In plus, laptele de capra contine cu cel putin 50% mai putine proteine alergizante precum cazeina sau lactalbumina comparativ cu laptele de vaca, scazand astfel riscul declansarii unei alergii.

Care e cel mai sanatos iaurt

Din punct de vedere micronutritional, Vitaminele A, B6 si D sau minerale importante precum Calciul, Seleniul si Potasiul se regasesc intr-o pondere mai mare in laptele de capra si acum intelegem mai bine argumentele cercetatorilor Universitatii din Granada care au concluzionat ca acest tip de lapte previne demineralizarea osoasa. Saptamanal sunt intrebat de catre multi parinti daca este sau nu sanatos pentru un copil sa consume lactate, cu toate ca ei cunosc destul de bine reticenta mea fata de laptele de vaca, insa a sosit timpul sa elucidez si acest mister. Da, e adevarat ca nu le recomand copiilor sa bea laptele animal, dar in acelasi timp pot consuma foarte bine lactate precum iaurtul, kefirul sau branza proaspata de capra, continand multi nutrienti pe care nu ii regasim in zona vegetala. In plus, iaurtul nu contine mai deloc lactoza greu digerabila, intrucat bacteriile benefice o devoreaza la propriu in urma fermentatiei naturale. Pe mine ma bucura foarte mult ca in ultimii ani tot mai multi producatori romani au inceput sa isi extinda portofoliul de produse in zona lactatelor de capra, iar astazi vom gasi cu siguranta multe alternative sanatoase, comparandu-le cu cele din trecut.

Care e cel mai sanatos iaurt

Constatam cu totii ca rafturile magazinelor nu mai suntmonopolizate de produsele lactate de vaca si este foarte bine ca incepem sa constientizam din care zone nutritionale vine sanatatea. Personal, evit iaurturile de vaca sau de bivolita sau iaurturile care contin suplimentar si smantana, dar aleg intotdeauna iaurturile naturale de capra care nu contin alte ingrediente decat laptele de capra si culturile lactice selectionate, iar variantele de iaurt care contin si tulpini de probiotice adaugate suplimentar dupa procesul pasteurizarii reprezinta de departe cele mai bune optiuni, astfel incat sa se asigure popularea intestinului nostru cu microbii benefici vietii.

Care e cel mai sanatos iaurt

Ideal ar fi ca aceste iaurturi sa fie fermentate in mod natural in casele noastre, dar cum foarte putini dintre noi avem acces la laptele de capra proaspat, atunci sunt de parere ca iaurturile de capra care contin aceste probiotice reprezinta o plasa de siguranta demna de luat in considerare. Pana la urma, nimeni nu detine adevarul absolut, dar pe aceasta cale le recomand intotdeauna parintilor sa se informeze temeinic pe subiectul nutritiei sanatoase, sa citeasca cu atentie etichetele produselor de pe piata si sa inteleaga in final care dintre optiunile regasite fac diferenta. In acest fel, vom stimula cererea pentru produsele sanatoase si vom descuraja producatorii sa ne mai ofere produse nesanatoase, avand convingerea ca impreuna putem pune umarul la realizarea acestui obiectiv. Suntem obligati sa o facem, fiindca ne dam seama ca altcineva in afara de noi nu poate lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste selectia celor mai sanatoase alimente pentru familiile noastre”, conchide nutritionistul Dumitru Balan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 septembrie 2024
28 septembrie 2024