„Caravana cu Sănătate”, un proiect marca Asociația Zi de BINE. Se oferă asistență medicală gratuită locuitorilor din 3 comune din Iași și Vaslui

de: Redacția BZI
02:00, 12 mai 2022

Mii de persoane din 23 de sate din comunele Movileni, Puiești și Vlădeni vor beneficia, în mod gratuit, de consultații medicale și rețete pentru o gamă variată de afecțiuni, în cadrul proiectului „Caravana cu Sănătate”. Proiectul este desfășurat de Asociația Zi de BINE Moldova, în colaborare cu Medlife și Fundația Bethany, a debutat pe 10 mai și se va desfășura timp de 6 zile.

Asociația Zi de BINE are drept scop ajutorarea persoanele vulnerabile, dar și crearea de notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună din an. Astfel, la început fiecărei luni, se va anunța cauza ce va urma să fie susținută și se va prezenta situația celor care vor beneficia de sprijin în urma implementării proiectului. În decursul celor doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte, în valoare de 2 milioane de euro, în diverse domenii, precum educație, sănătate și incluziune socială.

Mii de persoane din 23 de sate din Iași și Vaslui vor beneficia de consultații medicale și rețete gratuite

Cele 3 comune au nevoie de medici pentru specializări diverse. Astfel, locuitorii din Movileni au nevoie de medici ginecologi, cardiologi, pediatri, urologi și gastroenterologi.  În Puiești, predomină afecțiuni hepatice și diabetul

Începând cu 10 mai 2022, Asociația Zi de BINE Moldova, alături de Medlife și Fundația Bethany, dau startul proiectului „Caravana cu Sănătate”, proiect prin care locuitorii a 23 de sate din Iași și Vaslui, vor beneficia de consultații medicale și rețete gratuite pentru o gamă variată de afecțiuni. Timp de 6 zile, „Caravana cu Sănătate” va poposi în satele din comunele Movileni, Puiești și Vlădeni.

”Ai putea crede că dacă l-ai văzut pe unul, le-ai văzut pe toate. Toate satele câte strâng împreună comunele Movileni, Puiești și Vlădeni, pe unde va merge #CaravanaCuSănătate. Peste 12.600 de suflete trăiesc la câteva zeci de kilometri de Iași, iar mulți dintre ei nu au nici măcar o căruță în care să se suie când e vreo urgență și să ajungă la medic. Puiești, care înglobează 13 sate, e singura comună dintre acestea unde sunt 2 medici de familie care, împreună cu 2 asistente, fac cu rândul la singurul centru de urgențe din comună. Celelalte comune, nici pomeneală de centre de urgențe sau asistente pentru medici.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Cele 3 comune au nevoie de medici pentru specializări diverse. Astfel, locuitorii din Movileni au nevoie de medici ginecologi, cardiologi, pediatri, urologi și gastroenterologi. În Puiești, predomină afecțiuni hepatice și diabetul. Locuitorii din Movileni sunt destul de în vârstă, în timp ce, în Puiești, există o pondere mai mare a tinerilor și a persoanelor minore. În Vlădeni, 237 de copii provin din familii care beneficiază de diverse forme de ajutor social, 25 de copii trăiesc în locuințe în stare avansată de degradare, în sânul unor familii care nu au acces la utilități, precum apă potabilă, electricitate și încălzire.

În Vlădeni, 237 de copii provin din familii care beneficiază de diverse forme de ajutor social, 25 de copii trăiesc în locuințe în stare avansată de degradare, în sânul unor familii care nu au acces la utilități, precum apă potabilă, electricitate și încălzire

Asociația Zi de BINE a implementat, în 2 ani, peste 30 de proiecte în valoare de 2 milioane de euro

Persoanele care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de BINE, o pot face trimițând un SMS, la 8845, care să conțină textul SUS

În decursul celor doi ani de existență, Asociația Zi de BINE a implementat deja peste 30 de proiecte, în valoare de 2 milioane de euro, în diverse domenii, precum educație, sănătate și incluziune socială. Pe lângă „Caravana cu Sănătate”, Asociația Zi de BINE a desfășurat și alte proiecte dedicate persoanelor din mediul rural. În august 2022, Asociația Zi de BINE s-a implicat, alături de Fundația Bethany, proiectul „Microduș”, prin intermediul căruia atât copii, cât și părinții acestora au fost învățați cum pot să se îngrijească de sănătatea lor. Proiectul a constat într-un mașină colorată, dotată cu duș, toaletă și chiuvetă, care le-a  permis locuitorilor din zona rurală  să afle și să practice mai multe în materie de igienă.

”Noi, la Fundația Bethany, suntem preocupați constant de dezvoltarea comunităților rurale din zona Moldovei și, ce știm sigur, e că acest lucru e posibil doar printr-o abordare multi-disciplinară. Dacă până acum doi ani, programele noastre vizau în special educația copiilor de la sate, odată cu Microdușul, în 2020, am abordat și problematica sănătății și a igienei, un alt punct nevralgic în spațiul rural românesc. Așa că, pentru noi, Caravana cu Sănătate e o continuare aproape firească, și ne bucurăm să o ducem în satele unde este cu adevărat nevoie, împreună cu prietenii și partenerii noștri de la Asociația Zi de Bine Moldova.”, menționează Beatrice Darie, Director programe la Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

Persoanele care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de BINE, o pot face trimițând un SMS, la 8845, care să conțină textul SUS. Mai multe metode prin care vă puteți implica în proiectele marca Asociația Zi de BINE pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.