Carantina impusă în China are efecte mai mari decât războiul din Ucraina
Carantina impusă în China are un impact mai mare asupra lanţurilor globale de aprovizionare decât războiul din Ucraina. Șeful departamentului de transport de marfă al Deutsche Post DHL Group, Tim Scharwath a declarat că toate aceste efecte ale carantinei vor fi resimţite chiar şi după ce vor fi ridicate.
Producţia cât şi consumul global afectate de carantina impusă în China
Carantina impusă în China privind restricţiile legate de Covid-19 în centrele economice majore, în lunile martie şi aprilie, lovind producţia şi consumul şi sporind riscurile pentru părţi ale economiei globale puternic dependente de această ţară.
”După redeschidere, probabil că se vor forma blocaje în faţa porturilor din SUA şi Europa”, a declarat Tim Scharwath.
Șeful departamentului de transport de marfă al Deutsche Post DHL Group a mai adăugat că ”va dura mai mult decât am crezut până când sistemul comercial se va normaliza din nou”.
El a suliniat faptul că problemele lanţului global de aprovizionare vor continua probabil dincolo de sezonul crucial de cumpărături de Crăciun şi în anul viitor.
”China este bancul de lucru al lumii. Toate bunurile de la high-tech la modă sunt afectate de evoluţiile din Shanghai”, a spus Scharwath, adăugând că viteza cu care China ridică toate restricţiile va fi extrem de importantă.
Scharwath a mai declarat că transporturile ajung în mod normal în Europa şi America de Nord încetul cu încetul, dar că un potop de containere ar putea copleşi porturile dacă China nu va pune capăt blocajelor treptat.
Medicul Adrian Marinescu comentează lockdown-ul din Shanghai
În cadrul aceluiași subiect, dr. Adrian Marinescu a vorbit despre lockdown-ul din Shanghai şi a explicat faptul că nici până în acest moment lumea medicală nu are date certe despre virusul care a generat pandemia. Doctorul Marinescu este de părere că de la începutul pandemiei China a abordat o toleranță zero împotriva virusului.
Specialistul susţine că abordarea brutală adoptată de China este una de neacceptat într-o societate civilizată. Adrian Marinescu este de părere că în China există o abordare de acest fel şi din cauza politicii și a mediului politic. Oricum, acesta sublinează că lockdown-ul impus de China este unic la nivel mondial pentru că nu a mai existat vreun precedent:
„E posibil să ascundă, dar nu cred că există o altă variantă virală. Din datele pe care le avem în momentul de faţă, nu există o altă variantă virală. Tot un Omicron este. De altfel, dacă ne uităm la date, au multe infecţii în acea zonă, dar puţine spitalizări, puţine decese, puţine locuri de Terapie Intensivă care să fie ocupate. Cred că este important”, a spus medicul.
Doctorul Marinescu consideră că în statul chinez există în continuare Omicron și că virusul nu ar avea o virulență mai sporită decât anterior. Lucrul acesta fiind confirmat și de către Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
Reamintim că în Shanghai, cel mai mare oraș din China, există un lockdown complet. Așadar, zeci de milioane de chinezi nu au voie să iasă din casă sub nici o formă. Spre exemplu, aceștia nu au voie să iasă din casă nici pentru a putea să-și cumpere produse alimentare sau de igienă.
Așadar, carantina impusă în China a ajuns să aibă efecte mai mari decât războiul din Ucraina.