Caracteristici ale Mişcării Legionare

de: BZI.ro
12:19, 29 dec. 2019
Miscarea_Legionara.jpeg

Caracteristici ale Mişcării Legionare. Neagu Djuvara scria despre originile Mişcării Legioare:

„Mişcarea legionară a fost o mişcare autohtonă. A fost născută din grupări studenţeşti anticomuniste, între care una era condusă de Corneliu Zelea Codreanu. Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului.”

Corneliu Zelea Codreanu a pus bazele „Legiunii Arhanghelului Mihail” în închisoarea Văcăreşti, organizaţie pe care o va lansa oficial peste 4 ani. Tot acolo a luat naştere şi „Frăţia de Cruce”, organizaţie a tinerilor şcolari naţionalişti până la 18 ani

Acesta a fost închis în urma „Complotului din Dealul Spirii”, (8 Octombrie 1923).

Contrar altor mişcări fasciste din Europa, Mişcarea Legionară era fulminant-antisemita şi susţinea teza existenţei unei „agresiuni rabinice împotriva lumii creştine”.

Codreanu era un adept fidel al politicii lui Hitler. Uniformele legionarilor se asemănau cu cele militare. Aveau culoarea verde ca simbol al reînnoirii, de unde şi denumirea „cămăşile verzi”, şi se salutau folosind salutul fascist. Cămăşile verzi cu diagonală şi pistol la şold copiate după uniformele „cămăşile negre” fasciste-italiene şi „cămăşile brune” ale SA din Germania

Caracteristici ale Mişcării Legionare

Sigla principală a mişcării legionare a fost crucea triplă. Aceasta reprezenta o reţea de zabrele de închisoare ca simbol al martiriului, denumită de Codreanu „crucea arhanghelului Mihail”.

Specificul legionarilor constă în fundamentalismul religios creştin-ortodox.

Codreanu a imprimat, că trăsătura fundamentală a Legiunii Arhanghelul Mihail, promovarea ortodoxismului naţionalist.

Ideologiile fascista şi nazistă erau folosite ca substrat de îndoctrinare în cuiburile legionare (titluri de cursuri: „Afinitatea între fascism şi Mişcarea Legionară”,

„Puncte comune între hitlerism şi Mişcarea Legionară”, etc. – C. Z. Codreanu: Cărticica şefului de cuib).

„democraţia sfarma unitatea neamului românesc, expunându-l dezbinat în faţa blocului unit al puterii iudaice”

„să cureţe tara de moravurile politice murdare, să înlăture influenta pernicioasa şi cosmopolita a evreilor şi a masonilor…

„Să facem o ţară că soarele sfânt de pe cer…” (C. Z. Codreanu în cartea sa Pentru legionari)

Printre legionari se aflau, preoţi şi intelectuali că Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, dar şi personalităţi din protipendada romana, că Ghica, Cantacuzino, Sturdza, Manu s.a.