Caprifoi – Sfaturi de îngrijire şi înmulţire. Cât de ușor se dezvoltă

de: BZI.ro
09:40, 24 aug. 2021

Ştiinţific i se spune Caprifoi, popular o ştim drept Mâna Maicii Domnului. Vorbim despre o plantă căţărătoare, cu rol decorativ, care poate ajunge şi chiar depăşi 3 metri lungime. Florile au un miros puternic, plăcut, mai ales la lăsarea nopţii. Pentru că se dezvoltă mult, poate fi utilizată şi pentru a ţine deoparte ochii curioşi. Iată ce sfaturi de îngrijire şi înmulțire găseşti în acest material despre planta numită caprifoi.

Ştiai însă că florile acestei plante au rol nu doar decorativ, ci şi terapeutic? Ei bine, da, sunt ideal pentru a tratarea unor afecţiuni. Este originară din estul Asiei, făcând parte din familia Caprifoliaceae, iar denumirea ştiinţifică este Lonicera japonica. O recunoaşte după florile de culoare alb-gălbui, care încep să se deschidă chiar din luna mai-iunie. Pe măsură ce florile se scutură, în locul lor apa nişte boabe de culoare închisă. Acestea nu trebuie consumate sub nici o formă, întrucât sunt toxice.

Caprifoi – Sfaturi pentru îngrijire şi înmulţire

Ca să îţi pregăteşti curtea, livada sau gradina pentru anul viitor, poţi de pe acum, adică din toamnă, să plantezi această minunată floare.

Cum se plantează Mana Maicii Domnului

Ai nevoie de câteva ramuri lemnoase, lungi cam de 15-20 cm. Curăţă-le de frunze, lăsând doar în vârf 2-3 frunzuliţe, tăiate pe jumătate. Sapă o groapă suficient de adâncă, pentru ca, atunci când pui crenguţele în ea, să cuprindă ramura până la frunzele din vârf. Ai grijă să plantezi într-un loc însorit. În groapă trebuie să pui nişte rumeguș amestecat cu paie sau cu frunze uscate. Rolul acestei tehnici este şi de a hrăni planta şi de a o feri de îngheţ. După ce ai acoperit groapa, acoperă şi frunzuliţele de la suprafaţă cu un PET. Exact aceeaşi metodă se aplică şi la butaşii de trandafir, plantaţi toamna.

Cum se îngrijește planta caprifoi

Din fericire, ca şi trandafirul, chiar mai uşor decât acesta, caprifoiul aproape că nu necesită îngrijire. Are nevoie de apă, bineînţeles, iar dacă creşte prea mult, trebuie ajustată. Ţine minte că vorbim despre o plantă căţărătoare, lucru ce implică obiceiul ramurilor de a răsuci în jurul tuturor suprafeţelor pe care le întâlneşte în cale. O poţi lăsa să crească în voie, mai ales dacă vrei să ai intimitate în curte. Asigură-te însă că are de ce se prinde. De multe ori, dacă e lăsată în voie, ajunge la dimensiuni impresionante.
În primul an de plantare are nevoie de apă. În al doilea an însă poţi deja să cureţi planta de crengile uscate. Procedând astfel, încurajezi creşterea şi dezvoltarea ramurilor noi.

Iată ce mai poţi face:

  • în fiecare, începând din anul în care înfloreşte, planta poate fi tunsă, ca să-i dai forma dorită;
  • pentru a-ţi face un grad viu cât mai bogat, plantează tijele de floare la o distanţă de cel mult 30 cm una față de alta;
  • ideal este să tunzi tulpinile care cresc peste spaţiul alocat. Principalii lăstari se taie la 2-3 muguri de la tulpina principală. Cât despre planta în sine, e bine să fie tunsă cu până la 60 cm în interiorul zonei ei, pentru că tulpinile noi să aibă unde să se ramifice.

Cum se înmulţeşte Mana Maicii Domnului

Ca şi la trandafir, Mana Maicii Domnului se înmulţeşte fie prin butaşi, fie prin marcotaj. De asemenea, o poţi înmulţi utilizând seminţe şi prin divizare.
Dacă foloseşti butăşirea, trebuie să ştii că ramurile se vor tăia pentru plantare înainte sau după perioada de plantare. Dacă nu pui ramura direct în pământ, o poţi ţine până la 3 luni într-un vas cu apă. Înmulţirea prin seminţe este de lungă durată.

Probleme de sănătate tratate de caprifoi

Planta are efecte terapeutice antiinflamatorii. De asemenea, este bună şi în următoarele situaţii:

  • durere de cap;
  • afecţiuni din sfera ORL. În această situaţie, ceaiul se foloseşte drept gargară;
  • pentru eliminarea toxinelor din organism;
  • pentru scăderea febrei;
  • tratează virozele;
  • vindecă arsurile solare;
  • îndepărtează petele de pe piele etc.