Capitala la ruleta românească

de: Bujor Elena Nicoleta
12:00, 16 apr. 2024

Nu este o ruletă rusească. Unde, în încărcător, există un singur glonț adevărat. E o ruletă inversă. Românească. În care nu prea există gloanțe oarbe. La această ruletă se joacă în prezent viitorul Capitalei. Dar și viitorul Coaliției, Partidului Stat, al struțo-cămilei PSD-PNL. Să vedem – cine scapă cu fața curată?
În principiu, devansarea alegerilor locale de dragul cuplărilor cu cele europarlamentare se dovedește a fi o mare prostie. A cărei paternitate și-o asumă PSD și PNL. Și asta pentru că competitorii politici, începând chiar cu respectivii inițiatori, nu sunt pregătiți pentru luptă. Pleacă la război neînarmați și fără echipament. O a doua mare greșeală, care și ea este cât se poate de vizibilă, este comasarea. Pentru că această comasare nu va aduce la urne un număr suplimentar de votanți. A treia greșeală este decizia de a face alegerile într-un singur tur de scrutin. Rezultatul îi va lipsi pe câștigători de legitimitate și de autoritate. Pentru că premianții vor avea în spate un număr mult prea mic de voturi. Ei bine, toate aceste greșeli politice monumentale se văd cât se poate de limpede la București.

La toate greșelile de mai sus se mai adaugă una. De-a dreptul fatală. Pentru a demonstra în ochii opiniei publice, interne și externe că PSD și PNL sunt într-adevăr uniți într-un partid stat, că struțo-cămila este cu adevărat fecundă, la sugestia lui Klaus Iohannis, s-a optat pentru un candidat independent, nearondat nici struțului și nici cămilei, în persoana doctorului Cătălin Cîrstoiu. O alegere nefericită din mai multe puncte de vedere. Dar cele mai importante și cele mai vizibile sunt două. Cătălin Cîrstoiu nu mișcă electoral. Nu are șarm electoral și nu are dinamism electoral. Iar rolurile pe care încearcă să i le atribuie așa-zișii strategi de la PNL și PSD nu i se potrivesc. În plus, o adevărată nenorocire este că alți și alți scheleți ies din dulapul cu jucării al doctorului Cîrstoiu. Care nu mai prididește cu justificările – una mai neconvingătoare decât alta.

Ieri, Coaliția a fost la milimetru să-l retragă pe Cîrstoiu din cursă. Decizia finală s-a amânat cu o săptămână. După care trebuie luată, pentru că timpul nu așteaptă. Nu s-a luat ieri o decizie pentru că cele două partide nu prea știu ce să pună în loc. O variantă ar fi fost Daniel Băluță. Numai că acesta nu a dorit să se încurce încălecând pe struțo-cămilă. O altă variantă ar fi să se revină la poziția de start. Cele două partide să se decupleze – PSD promovând-o pe Gabriela Firea, iar PNL pe Sebastian Burduja. Și această operație este extrem de complicată. Și mai ales riscantă, după debusolarea celor două electorate. În disperare de cauză, PSD parcă parcă ar merge cu Popescu Piedone. Dar PNL – deși recunoaște că alegerea lui Cîrstoiu a fost o eroare, nu acceptă cu niciun chip să-l susțină pe Piedone, acesta fiind cumva inclus mental în tabăra social democrată. În aceste condiții, pe piața electorală din București este lansată o nouă bombă.

Fitilul este aprins de George Simion. După ce liderul AUR a făcut fel de fel de măsurători, după ce a ajuns la concluzia că cel mai calificat pentru a candida este Cozmin Gușă, din poziția acestuia de independent, după ce prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea s-a exprimat în sensul că „copiii fac lucruri trăznite”, după ce Simion nu a primit dispensă de a candida la prezidențiale, după ce Gușă s-a retras în adăpostul său de la Gold FM și, în fine, după ce a fost declanșat circul cu detectorul de minciuni într-o tentativă pe cât de eroică, pe atât de dramatică de a acoperi ceea ce trebuia acoperit, George Simion s-a plimbat prin Piața Victoriei lansându-i o grea provocare lui Marcel Ciolacu: premierul să candideze la Primăria Generală. Când s-a mai întâmplat – pe vremea regretatului Victor Ciorbea – a fost invers. Practic, Simion îi cerea premierului să demisioneze din funcție. Iar el, Simion, care a refuzat să intre în cursa prezidențială, s-a oferit să intre în competiție cu Ciolacu pentru Primăria Generală. El, Simion, era nemăsurat de vreo cercetare de piață.

Halucinant, nu? Astfel se duce bătălia, ca o ruletă românească pentru funcția cu cele mai multe voturi după cea prezidențială. Campania debutează printr-un circ strașnic și circ va fi până la sfârșit. De aceea nu mă mir câtuși de puțin că Popescu Piedone se distrează copios, dându-se în carusel.