Canicula mărește riscul de migrene și accidente vasculare. Sfaturi pentru a fi în siguranță

de: Carmen Ciobanu
13:45, 05 iul. 2024

Căldura poate duce la dureri de cap mai frecvente – este concluzia unui studiu privind migrena. Cercetătorii au analizat cum căldura poate crește frecvența episoadelor de dureri de cap, confirmând existența unei legături între condițiile meteorologice și migrenă.

Hipocrate a emis această ipoteză cu milenii în urmă, astăzi avem confirmarea științifică: căldura crește riscul de a suferi de dureri de cap (aici am vorbit despre alte riscuri pentru sănătate asociate cu temperaturile ridicate). Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu al Departamentului de Medicină al Universității din Cincinnati, realizat în colaborare cu Școala de Medicină Icahn de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Legătura dintre creșterea temperaturii și frecvența episoadelor de migrenă a fost confirmată prin compararea a peste 70 000 de autoevaluări zilnice ale 660 de pacienți cu migrenă cu datele meteorologice din regiunile lor de origine: s-a constatat că pentru fiecare creștere de 5,5°C a temperaturii, episoadele de migrenă erau cu aproximativ 6% mai frecvente.

Anticorpii monoclonali, studiați atent

Acest studiu a vizat de fapt evaluarea eficacității unui anumit medicament pe bază de anticorpi monoclonali (Fremanezumab) în prevenirea migrenelor cauzate de creșterea temperaturilor. Studiul a fost de fapt finanțat de aceeași companie farmaceutică, Teva Pharmaceuticals Industries, care comercializează medicamentul în SUA.

Fremanezumab este unul dintre anticorpii monoclonali aprobați în ultimii ani în SUA pentru tratamentul migrenei cronice: aceștia – explică Universitatea din Cincinnati – acționează prin blocarea unei proteine cunoscute sub numele de CGRP (calcitonin gene-related peptide), care este responsabilă de transmiterea durerii în creier și în sistemul nervos. În ultimii ani, anticorpii monoclonali au fost subiectul unui mare interes datorită aplicațiilor lor în diverse domenii.

Cercetătorii au observat că, la pacienții tratați cu acest medicament special, asocierea dintre creșterea numărului de episoade de migrenă și creșterea temperaturii a dispărut.

Legătura dintre durerile de cap și căldură

Acest studiu, pe lângă faptul că demonstrează în acest stadiu incipient (vor fi necesare mai multe cercetări pentru confirmarea definitivă) eficacitatea medicamentului în tratarea migrenei declanșate de schimbările meteorologice, „este primul care sugerează că terapiile specifice migrenei care blochează CGRP pot trata durerile de cap asociate cu vremea”, spune Fred Cohen, coautor al studiului și profesor asistent de medicină la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai.

Mai general, atunci, putem spune că Hipocrate avea dreptate atunci când susținea că medicina era profund legată de vreme. „Am constatat că creșterea temperaturii a fost un factor semnificativ în apariția migrenei în toate regiunile din Statele Unite”, a explicat Vincent Martin, profesor de medicină la Universitatea din Cincinnati și director al Centrului pentru cefalee și dureri faciale din cadrul aceleiași universități.

Cât de frecventă este migrena

Migrena este cea mai frecventă formă de durere de cap: se estimează că mai mult de una din zece persoane din lume suferă de această afecțiune (aproximativ 14% din populația lumii). Pentru a vă face o idee mai concretă, gândiți-vă că numai în Italia această afecțiune afectează 6 milioane de persoane, majoritatea femei.

Mai general, durerea de cap, sau ceea ce se numește în mod obișnuit „cefalee”, poate fi, de asemenea, o afecțiune foarte invalidantă, mai ales că pentru unele forme specifice de cefalee nu există un tratament definitiv, ci doar medicamente care să amelioreze parțial durerea. Una dintre acestea este durerea de cap cluster, denumită și „durere de cap sinucigașă” din cauza intensității crizelor de durere pe care le provoacă.