Candy barurile, cel mai în vogă trend în rândul ieșenilor cu pretenții! Clienții plătesc și 10.000 de lei pentru a avea cel mai frumos bufet cu dulciuri. Cererea a crescut în anul 2021

de: Raluca Costin
02:00, 09 iul. 2021

Candy barurile sunt noul trend, apărut în ultimii ani, în rândul ieșenilor care vor să aibă aniversarea sau nunta perfectă. Clienții plătesc între 1.500 și 10.000 de lei pentru cel mai frumos bufet cu dulciuri. Specialiștii din domeniul patiseriei-cofetăriei susțin că în acest an a crescut cererea

Candy barurile sunt tot mai cerute de clienții cu pretenții din Iași, susțin specialiștii din domeniu. În ultimii ani, cererea e tot mai mare din partea celor care vor să aibă cel mai frumos și bogat bufet cu dulciuri la aniversări, nunți sau cumătrii. Dacă primele candy baruri au apărut în Iași în anul 2015, în prezent acestea sunt tot mai prezente la evenimentele cu mulți invitați. Potrivit Paulei Popa, chef cofetar-patiser, primele candy baruri au apărut în America.

„Acolo au fost prima dată, iar apoi în Anglia. Părinții au pus mai multe dulciuri pe o masă, iar copiii erau ocupați cu aceste dulciuri în timp ce adulții puteau să discute liniștiți. Cam de aici a plecat totul, a apărut ideea de candy bar. Pe parcurs, acesta a fost adaptat în funcție de cerințele clienților, imaginația cofetarului. Ați observat că toate candy barurile au o anumită tematică. Anul trecut nu am avut nicio comandă de candy bar, dar anul acesta cererea este mai mare față de anul 2019. Am aproape în fiecare săptămână o comandă de candy bar”, susține Paula Popa.

Unul din cele mai în vogă trenduri din Iași, în materie de dulciuri, sunt candy barurile

Tânăra din Iași care face dulciuri de mai bine de 10 ani susține că tot mai multe persoane vor să aibă candy baruri la zilele de naștere ale copiilor.

„Am cliente care au făcut ziua de naștere a copilului aproape în fiecare an. Vor, de obicei, aceleași sortimente de dulciuri, pentru că le aduc aminte de copilărie sau pur și simplu le plac anumite tipuri de produse. Eu încerc să le fac cât mai naturale, cu produse bio, mai ales că e vorba de copii, sau cu mai puțin zahăr. Cele mai cerute sunt macaroons, mousse-urile de ciocolată, de fructe, brioșe cu fructe, mai ales că se fac vara și vor multe fructe, dar și sărățele, nuci, ciocolată pe băț. Oricum eu mă adaptez în funcție de cerințele clienților și mă pot juca cu aromele, cu sortimentele pe care le vor pe masă”, mai spune Paula Popa.

Paula Popa, chef cofetar patiser: „Îmi ia cam trei ore până așez totul pe masa de la candy bar”

Ieșeanca susține că, pentru a putea onora comenzile, este nevoie ca acestea să fie făcute cu cel puțin o săptămână înainte. Prețurile sunt cuprinse între 1.500 și 10.000 de lei, în funcție de numărul de sortimente și de invitați.

„În general, se fac în jur de 75 la sută din numărul total de produse. Adică nu trebuie câte un mousse, de exemplu, pentru fiecare persoană, pentru că nu mănâncă nimeni din fiecare sortiment. E mai multă muncă la un candy bar față de obișnuitele platouri cu prăjituri, de aceea trebuie să mă pregătesc din timp, să cumpăr ce am nevoie în funcție de tematica aleasă. Dacă e cu Minnie Mouse, totul trebuie să fie în aceeași cromatică, inclusiv cu aranjamentul sălii de la restaurant. Îmi ia cam trei ore până așez totul pe masa de la candy bar. Am observat că toată lumea vrea să facă poze la candy bar”, mai spune Paula Popa, chef cofetar – patiser.

Tot mai multe persoane investesc în afacerile cu dulciuri. Una dintre acestea este Gabriela Ilie, care a renunțat la un job într-o corporație și a deschis o cofetărie în Iași.

Ieșenii pot atesta tradițional produsele de patiserie făcute ca pe vremea bunicilor

De asemenea, ieșenii care au cofetării și vor să obțină atestatul de producător tradițional pentru diverse dulciuri făcute ca pe vremea bunicilor, cum sunt cornulețele, pot depune documentele la Direcția Agricolă Iași. Până în prezent doar câteva produse de patiserie, din Iași, sunt atestate ca fiind tradiționale. Aurelia și Daniel Pănica sunt doi tineri din Iași cărora, în anul 2020, le-a fost recunoscut efortul depus pentru a obține atestarea tradițională a primelor două produse de patiserie. Acestea sunt „cornulețe de acasă” și „sărățele de acasă”. Pentru obținerea acestor produse sunt folosite rețetele de pe vremea bunicilor. De exemplu, pentru sărățele, se folosesc făina, telemea de vacă, cașcaval, unt, smântână, ouă.