Candidat de primar, dator vândut

de: Sorin Rosca Stanescu
10:26, 21 sept. 2020

Marian Moroșanu, cunoscut sub porecla de Ceaușescu, unul dintre cei mai virulenți protestatari din ultimii ani, a lansat o provocare de nerefuzat. Candidații de primari și candidații parlamentari să demonstreze cu certificat fiscal că nu au datorii la stat. Această propunere se suprapune perfect peste un caz asupra căruia sunt silit să revin, cred că a patra oară. Cazul Alexandru Constantin Fulgeanu, extrem de ilustrativ. Candidat de primar în comuna Cătina, județul Buzău. De ce fac acestă afirmație?

Am atras atenția că în acest an, la alegerile locale, care au loc peste câteva zile, în 27 septembrie, societatea românească se va confrunta, pe lângă toate celelalte probleme legate de pandemie, pe lângă un absenteism fără precedent, și cu o nouă formă de fraudă. Frauda cu vize de flotant. În condițiile în care este de presupus că, din motive de pandemie, mulți dintre cetățeni, în special vârstnicii, care erau înainte cei mai disciplinați, vor prefera să rămână acasă, fiecare vot va avea o importanță mai mare decât în trecut. Pentru o comună cum este Cătina, 150 de buletine de vot, practic falsificate, pot conta enorm. Ele pot face diferența dintre un câștigător și un pierzant. Ei bine, în acest caz, toate documentele există la instituțiile oficiale. Care, în ciuda semnalelor mele și ale presei locale, nu au reacționat. Sunt peste 150 de persoane cărora Alexandru Constantin Fulgeanu, candidatul de primar susținut de PSD, le-a făcut vize de flotant în imobilele deținute de el în satul Corbu și în imobile ale rudelor și prietenilor acestuia. Aceste peste 150 de persoane nu au călcat niciodată nici în satul Corbul, nici în comuna Cătina. Dar totuși vor figura ca votanți. Și în mod cert figurează deja pe listele de susținători depuse de Alexandru Constantin Fulgeanu.

Dar care este adevărata miză? Ce urmărește acesta încercând să obțină poziția de primar? Într-o dezvăluire postată recent, m-am referit la firmele care construiesc și repară drumuri în acest spațiu rural. Am arătat și am exemplificat faptul că aceleași firme câștigă invariabil licitațiile și, pe banii primăriei, efectuează lucrări de mântuială. Am postat și fotografii în acest sens. Mi-am imaginat că aceasta este singura miză urmărită. Dar lucrurile nu stau așa.

Zilele trecute, am aflat că acest personaj, care umblă în văzul lumii cu pistol la centură, îmbrăcat ca un adevărat legionar, are uriașe datorii către instituții ale statului și către bănci, pe mai multe firme unde este acționar majoritar. Speranța lui este ca, ocupând poziția de primar, prin fel de fel de contracte pe banii sătenilor, să-și poată salva societățile comerciale, aducându-le pe rând la profit. Din acest motiv, riscă tot.

Iată o listă succintă, poate nu completă, a datoriilor acestuia, care sunt în valoare de peste 52 de miliarde lei vechi, adică circa 1.100.000 de euro.

DAVS FIRE SOLUTIONS SRL – datorii 35.796.080 miliarde lei

DAVS FIRE EXPERT SRL – datorii de 8.096.410 miliarde lei datorii

ALDAST FORCE SECURITY – datorii de 3.190.300 miliarde lei

DAVS FIRE ADVISORY SRL – datorii de 2.749.820 miliarde lei-

DAVS FIRE TEAM SRL – datorii de 544.530 milioane lei

DAVS FIRE CONSULT SRL – datorii de 4.171.470 miliarde lei

AGENTIE DE SERVICII SRL – datorii de 21.180 milioane lei

Acest exemplu al unuia dintre zecile de mii de candidați de primar din întreaga țară, este extrem de relevant pentru o solicitare mai veche de-a mea, aceea ca autoritățile competente să identifice și să prevină furtul electoral în baza vizelor de flotant. Dar și din perspectiva propunerii lansate zilele trecute de Marian Moroșanu, zis Ceaușescu. O propunere de bun simț. Perfect legitimă. Cum să candidezi pentru funcția de primar sau de consilier, dacă ai datorii chiar la comunitatea locală pe care vrei să o conduci? Cum să le promiți oamenilor condiții mai bune, când îi arzi la buzunar? Cum să pretinzi să fi ales deputat sau senator, când disprețuiești statul român și refuzi să-ți plătești impozitele? Ca să nu mai vorbim că, dacă n-ai fost capabil să-ți administrezi propriile afaceri, e greu de presupus că vei fi un bun gospodar în localitatea în care pretinzi să fi ales. Sau un senator ori deputat, care să se ocupe de problemele întregii societăți.