Când va fi gata reabilitarea Palatului „Braunstein” din Iași? Imagini din interiorul monumenului istoric – GALERIE FOTO
Modernizarea și reabilitarea Palatului Braunstein din Piața Unirii se apropie de final. Proiectul de 19 milioane de lei va fi gata în vara acestui an, investiția urmând a fi predată municipalității ieșene. Clădirea ar urma să fie gazda mai multor obiective culturale
Consorțiul italian care lucrează la reabilitarea monumentului istoric din Piața Unirii, cunoscut de ieșeni drept Palatul „Braunstein”, va finaliza proiectul peste câteva săptămâni. Conducerea municipalității ieșene a fost pe șantierul de la Palatul „Braunstein”, proiect cu o valoare de 19 milioane de lei (4 milioane euro), pentru a verifica stadiul lucrărilor.
Proiectul este executat de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.
Cum arată noul proiect de la Palatul „Braunstein” din Iași?
Palatul „Braunstein” va fi compartimentat pentru a putea găzdui o serie de evenimente, dar și pentru a fi sediul unor instituții. La parter, imobilul va avea destinație de galerie de artă și spații de evenimente.
„La nivelul parterului va fi păstrată galeria de artă care va fi în relație directă cu un punct de informare. Acestea vor fi despărțite printr-un perete din tâmplărie din lemn stratificat cu geam tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale. Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă. Astfel, toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată și pentru curtea interioară, ce va comunica cu spațiul de lectură de presă străină”, au menționat cei de la Primăria Iași. În imobil au locuit și unele persoane, însă municipalitatea i-a evacuat acum mai mulți ani pentru a putea derula lucrările de reabilitare.
Spații culturale la etajele monumentului istoric
Și la etajele superioare vor fi amenajate spații culturale. De altfel, proiectul a fost realizat în conformitate cu cerințele municipalității.
„La nivelul subsolului, accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber. Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare. Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar în spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un spațiu expozițional”, au mai spus cei de la Primăria Iași.
Telescop la cupola Palatului „Braunstein” din Iași
Clădirea va beneficia de toate dotările specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiecții, smart TV-uri, căști audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media. De asemenea, va fi instalat și un telescop la cupolă.
„Spre strada Cuza Vodă și spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două străzi. În aceeași manieră va fi tratată și cupola ce va oferi priveliști deosebite spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. Accesul în zona auditoriumului se va face atât prin intermediul unei scări, cât și a liftului alăturat. Acestea se află în relație directă cu accesul din strada Cuza Vodă, fapt ce permite desfășurarea unor activități nocturne, independente de programul mediatecii. La nivelul mansardei, sub cupolă, va fi amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop”, mai susțin cei de la Primăria Iași.