Când te doare vena de la gât: Ce trebuie să faci pentru a scăpa de acest disconfort

de: BZI.ro
10:13, 03 dec. 2021

Fiecare dintre noi a pățit măcar o dată să acuze dureri în zona gâtului din cauza mișcării bruște a capului. În asemenea situații, multă lume se întreabă când te doare vena de la gât și care sunt exact cauzele apariției acestei dureri, dar mai ales ce trebuie să faci pentru a scăpa de acest disconfort.

Această durere în zona venei de la gât nu este un simptom al vreunui probleme medicale medicale grave. Totuși, există o situație rară în care durerea apare ca urmare a rupturii uneia dintre arterele gâtului, cunoscută sub numele de disecția arterei cervicale. Aceasta apare doar la aproximativ două din 100.000 de persoane pe an și este una dintre cele mai frecvente cauze de accident vascular cerebral la persoanele în plină forță, adică sub 50 de ani.

Care sunt vasele de sânge din gât

Gâtul este traversat de două perechi de vase de sânge pe părțile laterale și ușor în spate. Acestea sunt arterele carotide și vertebrale, cunoscute sub numele de arterele cervicale. Aceste vase de sânge transportă sângele la creier. În cazul apariției unei rupturi a mucoasei unuia dintre aceste vase se ajunge la disecția arterei cervicale.

În asemenea situații, sângele se scurge între straturile peretelui arterei și formează un cheag. Cheagul poate bloca complet circulația sângelui prin artera respectivă sau se poate desprinde și ajunge în creier, unde poate bloca o arteră. În final, se ajunge la accident vascular cerebral.

Disecția arterei cervicale poate să apară din două motive. Astfel, persoana care suferă o disecție a arterei cervicale poate să sufere de afecțiuni ale țesutului conjunctiv sau aceasta face exerciții care implică mișcări bruște și puternice ale gâtului, care pot duce la o rupere a unei artere.

Când te doare vena de la gât: Care sunt principalele cauze

În cele mai multe cazuri, durerile în zona vaselor de sânge de la gât apar în urma unor întinderi musculare sau a unor spasme apărute brusc la nivelul musculaturii paravertebrale.

Apariția durerilor în zona „venei de la gât“ poate fi cauzată de tragerea capului în față și păstrarea acestei poziții timp îndelungat. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă persoanelor care lucrează la calculator sau care citesc.

O altă cauză a apariției durerilor poate fi dormitul pe o pernă prea înaltă sau prea moale, care nu asigură un suport corespunzător capului în timpul somnului.

Stresul și tensiunea reprezintă alte cauze care duc la apariție durerii în zona „venei de la gât“.

Și activități fizice sau sportive solicitate pot cauza apariția acestui tip de durere.

Ce este și cum poate apare hiperextinderea

Durerea în zona venei de la gât poate să apară în urma unei hiperextinderi în momentul în care dați brusc capul pe spate. Cel mai adesea aceasta se produce la femei, când își spală părul la coafor. De altdel, în literatura de specialitate această denumirea este de „sindromul accidentului vascular cerebral de coafor”.

În cazuri rare, mișcările rapide pe care unii chiropracticieni le fac cu gâtul unei persoane pentru a trata durerea cervicală pot duce la disecția arterei.

Totuși se poate face diferența între o durere oarecare și una care e simptom pentru o afectare gravă. În cazul disecției arterei cervicale, durerile la nivelul gâtului sunt neobișnuite, persistente și adesea însoțite de dureri de cap severe, spune dr. Rost. Durerea dată de o disecție a arterei carotide se întinde adesea de-a lungul părții laterale a gâtului și în sus către colțul exterior al ochiului. O rupere a arterei vertebrale se poate simți ca ceva ascuțit care este blocat la baza craniului. Dacă aveți o astfel de durere – mai ales dacă aveți și simptome de accident vascular cerebral, cum ar fi amețeli, vedere dublă, mișcări oculare necontrolate, instabilitate în timpul mersului sau vorbire neclară – sunați imediat la ambulanță.

Tratamente pentru situația în care te doare vena de la gât

Pentru a scăpa de durere se recomandă aplicarea unor comprese cu gheață pe zona afectată. Compresele trebuie să acționeze 15- 20 minute. Dacă este cazul, puteți repeta procedura după aproximativ o oră. Aplicarea unui stimul rece reduce tumefacția, edemul local și durerea, având grijă ca aceste comprese să nu fie aplicate direct pe tegument.

Masarea cu gheață a zonei dureroase este o altă metodă ce vă poate ajuta să scăpați de durere. Se recomandă masarea timp de 2-5 minute.

De asemenea, medicii recomandă evitarea acțiunilor care pot favoriza durerea, care pot creste edemul local.

Și aplicarea unor comprese calde pot fi de ajutor, însă acestea trebuie aplicate doar după 2-3 zile și dacă durerea nu a trecut.