Când sunt sărbătoriți Moșii de iarnă și ce se dă de pomană în această zi

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 18 feb. 2023

Sâmbătă, 18 februarie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților. În această zi sunt comemorați cei trecuți în neființă. Ziua de sâmbătă este dedicată dintotdeauna pomenirii morților, deoarece, potrivit Scrierilor bisericești, trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt într-o zi de sâmbătă

Moșii de iarnă sunt sărbătoriți, de regulă, la sfârșitul lunii februarie și marchează începutul Sâmbetelor Morților din Postul Mare. În anul 2023, Lăsatul Secului pentru carne este în data de 19 februarie, urmând ca, săptămână următoare, ortodocșii să poată consuma doar ouă și produse lactate. Din acest motiv, săptămână premergătoare Moșilor de iarnă se mai numește și Săptămâna Albă.

După slujbă, credincioșii merg la cimitir, unde aprind lumânări pe mormintele rudelor decedate

Moșii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

În unele zone ale țării, cu prilejul Moșilor de Iarnă se fac slujbe de sfințire a casei

Moșii de iarnă fac parte din rânduiala Bisericii Ortodoxe, în această zi pomenindu-se cei trecuți la cele veșnice. De aceea, în toate bisericile din țară se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. În data de 18 februarie 2023, cei vii rostesc o rugăciune pentru iertarea celor trecuți la cele veșnice. Moșii de iarnă nu reprezintă singura zi dedicată comemorării celor adormiți, mai există Moșii de primăvară și Moșii de toamnă.

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam. În această sâmbătă, creștinii ortodocși duc la biserică colivă, colaci, vin și alte astfel de alimente. Alimentele date de pomană diferă de la zonă la zonă, în unele regiuni ale țării se dau de pomană cotoroage, mâncare făcută din afumătură. De asemenea, se poate da de pomană și grâu fiert cu brânză și unt. Aceste bucate se numesc jertfe nevăzute.

Pe lângă alimente, celor necăjiți li se dau de pomană și bănuți. Se crede că vor avea parte de spor atât persoanele care dau de pomană, cât și cele care primesc. De asemenea, credincioșii pot da de pomană haine sau diverse obiecte pentru sufletele celor adormiți. Pachetele date de pomană trebuie neapărat să cuprindă câte o lumânare și un prosop. Ortodocșii trec numele tuturor celor trecuți în neființă pe un pomelnic care se dă preotului înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii.

În zona Banatului, înainte de a merge la Sfânta Liturghie, femeile tămâiază mormintele. După slujbă, credincioșii merg la cimitir, unde aprind lumânări pe mormintele rudelor decedate.

Moșii de Iarnă fac parte din rânduiala Bisericii Ortodoxe, în această zi pomenindu-se toți cei trecuți la cele veșnice

Ce nu este bine să facă ortodocșii în această zi

Tradiția spune că femeile care muncesc în  această zi vor tremura tot restul anului ca piftia, deoarece ziua în care se sărbătoresc Moșii de Iarnă se mai numește și Sâmbăta Piftiilor

În sâmbăta în care se sărbătoresc Moșii de iarnă nu se lucrează și nu se spală.  Tradiția spune că femeile care muncesc în această zi vor tremura tot restul anului, ca piftia, deoarece ziua în care se sărbătoresc Moșii de iarnă se mai numește și Sâmbăta Piftiilor. De asemenea, se crede că femeilor care lucrează în această zi li se întoarce pomana. Tradiția ortodoxă spune că odată cu Lăsatul Secului de carne nu se mai oficiază cununii religioase.

Noul sezon al nunților se deschide după Duminica Tomii, a doua duminică după Paște. Există o tradiției care spune că piftiile date de pomană de Moșii de iarnă trebuie consumate neapărat în această zi.

Dacă nu sunt mâncate în această zi, trebuie aruncate. În caz contrar, se crede că vara va fi plină de zile reci și ploioase. În unele zone ale țării, cu prilejul Moșilor de iarnă se fac slujbe de sfințire a casei. În trecut, de Moșii de iarnă, la sate se organizau hore, iar la oraș se țineau baluri și bâlciuri.

De sărbătoarea Moşilor de iarnă, pe 18 februarie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”