Cand sunt nocive semintele de floarea soarelui

de: BZI.ro
07:55, 17 sept. 2015

Cancer, astm, artrita, boli cardiace, boli pulmonare si chiar sterilitate si impotenta sunt doar cateva dintre afectiunile care, potrivit informatiilor care circula pe internet, pot fi prevenite si tratate cu ajutorul semintelor de floarea soarelui.
Medicii atrag atentia ca miejii populari, chiar daca au o multime de proprietati benefice organismului, trebuie consumati cu moderatie – in primul rand pentru ca ingrasa – si nu trebuie asimilati unor leacuri miraculoase.

Potrivit medicului nutritionist Marius Calinici, semintele de floarea soarelui – ca de altfel toti samburii oleaginosi – reprezinta un aliment sanatos dar care trebuie, insa, consumat cu masura. „Acesti samburi au un continut ridicat de grasimi, respectiv au multi acizi grasi poli-nesaturati, care le dau o valoarea nutritionala speciala. Spre exemplu, uleiul de masline, atat de laudat, are doar acizi grasi mono-saturati”, explica Marius Calinici, medic nutritionist.

Semintele sarate sunt toxice pentru ficat si imbolnavesc inima

Semintele de floarea soarelui asigura organismului si un important aport de vitamine, in special vitamina E (un excelent antioxidant) si minerale, in special potasiu, cu rol in sustinerea activitatii cardiace. Prin urmare, chiar daca, potrivit medicului, efectele miraculoase ale samburilor de floarea soarelui asupra cancerului sau asupra altor afectiuni grave nu pot fi probate din punct de vedere stiintific, este, totusi, limpede ca ei „asigura o protectie cardio-vasculara, prin aportul de acizi poli-saturati si vitamine, si minerale si li se pot atribui si anumite proprietati anti-oxidante”. Exista, insa, si o conditie: sa fie consumati cu moderatie.

Prea multe seminte ingrasa!

Potrivit lui Calinici, consumul unei cantitati prea mari de seminte si cu o frecventa mare anuleaza toate efectele benefice ale acestora. „Consumul necontrolat de floarea soarelui distruge efectele benefice ale acizilor asupra inimii prin cresterea ponderala”, avertizeaza medicul. Cu alte cuvinte, kilogramele in plus ce pot aparea de la prea multe seminte mancare anuleaza protectia cardio-vasculara asigurata de nutrientii continuti.

Ce inseamna prea mult
Nutritionistul apreciaza ca un consum zilnic de 15 – 20 de grame de seminte este unul optim. „O lingura de samburi intr-o salata, categoric amelioreaza calitatile nutritionale ale preparatului. La fel, o lingura de samburi pe cativa covrigi sau pe o paine. Daca se depaseste, insa, masura, intervine valoarea calorica mare a acestor samburi”, spune el.

Un alt avertisment al specialistului se refera la forma sub care sunt consumati acesti samburi: cruda sau prajita. „Toate aceste efecte benefice sunt valabile pentru semintele crude. Prin prajire, ele isi diminueaza o parte din proprietati, in special prin pierderea vitaminelor”, spune el.

Dincolo de faptul ca semintele prajite sunt un aliment semnificativ mai sarac in beneficii decat cele crude, ele vin „la pachet” cu un alt inconvenient: sarea. „De regula, semintele prajite sunt tavalite in sare, iar aportul suplimentar de sare pe care acestea il introduc in organism nu este benefic, mai ales daca sunt consumate zilnic”, avertizeaza el.

sursa: adevarul.ro