Când sunt Moşii de Toamnă în 2024 şi cum ne pregătim
Moșii de Toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători dedicate pomenirii celor adormiți dintr-un neam, având o semnificație profundă în tradiția ortodoxă.
În biserici, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc alimente spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie.
Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.
Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.
Când sunt Moșii de Toamnă în 2024
Moșii de Toamnă în 2024 vor fi prăznuiți pe data de 2 noiembrie. Această zi, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, este momentul în care credincioșii se adună la biserică pentru a-și aminti de cei adormiţi dintr-un neam.
Data moşilor de toamnă variază de la an la an, fiind stabilită în funcție de sărbătoarea Paștelui, dar este întotdeauna în sâmbăta dinaintea Duminicii Sfântului Mina.
Cum ne pregătim pentru Moșii de Toamnă. Ce se împarte
Pregătirea pentru Moșii de Toamnă începe cu organizarea celor necesare pentru pomenire. Potrivit crestinortodox.ro, în această zi a moşilor de toamnă, credincioșii pregătesc colivă, colaci, vin și alte bucate tradiționale pe care le împart la biserică sau la cimitir. Coliva, simbol al Învierii și al vieții veșnice, este un element esențial în ritualul pomenirii. Este obișnuit ca familiile să meargă la biserică dis-de-dimineață, unde preotul rostește rugăciuni și pomenește numele celor adormiți. Se împart, de asemenea, pachete cu mâncare către cei sărmani, rude sau vecini, în semn de dragoste și respect pentru cei plecați dintre noi. În unele zone, se dăruiesc și lumânări, acestea simbolizând lumina care călăuzește sufletele celor adormiți.
Alte tradiții de Sâmbăta Morților
Moșii de Toamnă sunt însoțiți de o serie de tradiții care variază de la o regiune la alta. În unele locuri, se obișnuiește ca, după slujba de la biserică, familiile să meargă la cimitir, unde aprind lumânări și tămâie la mormintele celor dragi. Se crede că în această zi, sufletele morților se întorc „acasă” și au nevoie de rugăciunile și darurile celor vii pentru a-și găsi liniștea.
În alte zone, se organizează mese mari în familie, unde sunt pomenite generațiile trecute, iar mâncărurile tradiționale sunt împărțite atât între membrii familiei, cât și celor nevoiași.
Ce reprezintă Moșii de Toamnă
Simion Florea Marian afirmă în lucrarea sa „Trilogia vieții” că în cursul unui an, în spațiul românesc există 20 de zile dedicate Mosiilor. Termenul „mosi” provine din cuvântul „strămoși” și se referă la cei care au trecut în lumea celor drepți. Apelativul „mosi” nu desemnează doar persoanele decedate, ci și principalele sărbători dedicate acestora, precum și pomenile organizate în cinstea lor.