Prima pagină » Actualitate » Când sunt celebrați Moșii de toamnă în 2024. Ce tradiții au creștinii ortodocși pentru Sâmbăta Morților

Când sunt celebrați Moșii de toamnă în 2024. Ce tradiții au creștinii ortodocși pentru Sâmbăta Morților

03 oct. 2024, 11:33,
Radu Vasiluță în Actualitate

Moșii de toamnă în 2024 este cea de-a treia sărbătoare din an în care creștinii ortodocși pomenesc sufletele celor adormiți. Această zi este strâns legată de tradițiile populare românești care fac referire la Sfântul Dumitru. Pentru Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților, credincioșii participă la slujbe în biserici iar apoi merg în cimitire, la morminte.

Biserica Ortodoxă a rânduit trei zile dedicate pomenirii morților, peste an, denumite Sâmbăta Morților. Acestea mai poartă numele de Moși, fiind de iarnă, de vară și de toamnă. În curând vor fi Mosii de toamnă, această zi de pomenire a celor decedați, are loc înainte de Postul Crăciunului.

Când sunt celebrați Moșii de toamnă în 2024

Sâmbăta Morților este o zi specială este marcată de tradiții religioase și obiceiuri care implică rugăciuni și ofrande pentru sufletele celor adormiți. În 2024, Moșii de toamnă vor fi celebrați sâmbătă, 2 noiembrie, zi în care credincioșii participă la slujbe în biserici și se roagă pentru cei decedați.

Sărbătoarea este strâns legată de tradițiile populare românești, în special de cele care fac referire la Sfântul Dumitru, tocmai de aceea mai este cunoscută și sub numele de „Mosii de Sâmedru”. În această zi, credincioșii duc la biserică pomelnice cu numele celor dragi decedați, alături de o lumânare aprinsă și o prescură. După Sfânta Liturghie și citirea pomelnicelor, oamenii merg la cimitire pentru a curăța mormintele, a pune flori și a aprinde lumânări. Totodată, se oferă de pomană alimente și colivă pentru sufletele celor adormiți.

De obicei, de Sâmbăta Morților se oferă colivă în farfurii și pahare mici, sticle de vin, prescuri sau colaci împletiți, lumânări pentru fiecare aliment oferit și pentru sticla de vin. În ceea ce privește pachetele cu alimente, acestea conțin mâncăruri preferate de persoanele decedate.

Totodată, pentru preot, se pregătesc tămâie, cărbune, un prosop, două lumânări – una pentru slujba de pomenire și alta pentru citirea pomelnicelor. După slujbă, alimentele și coliva sunt împărțite celor prezenți. În trecut, se obișnuia să se ofere colaci și grâu fiert cu lapte, unt sau brânză.

Superstiții și interdicții pentru Moșii de toamnă

În această zi de pomenire a morților, nu este indicat să se împartă țigări, alcool sau obiecte care au aparținut persoanei decedate. De asemenea, tradițiile populare specifică anumite interdicții pentru această zi:

– Nu se spală, pentru a nu întina sufletele morților cu apă murdară;
– Nu se mătură, deoarece se crede că astfel le aruncăm praf în ochi celor dragi adormiți;
– Nu se aruncă gunoiul, deoarece astfel acesta ar ajunge în mâncarea morților;
– În plus, femeile nu torc lână, pentru ca pomana să nu fie „întoarsă”, adică refuzată.

Dincolo de toate acestea, Moșii de toamnă rămân o ocazie importantă de a onora memoria celor adormiți prin rugăciuni și ofrandele de alimente oferite de pomană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`