Când se vopsesc ouăle de Paște? Ce spune tradiția
Nu știi când se vopsesc ouăle de Paște? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit! Descoperă, în rândurile care urmează, ce spune tradiția în ceea ce privește vopsitul ouălor.
Paște fără ouă roșii nu există, iar gospodinele din România cunosc foarte bine acest lucru. Dar înroșirea ouălor nu se face oricând, ci doar într-o anumită zi, ca să țină cât mai mult timp. Iată care este acea zi și de ce trebuie să ții cont de ea.
Când se vopsesc ouăle de Paște?
Ouăle nu trebuie vopsite în orice zi, ci există doar două zile în care se poate face lucrul acesta. Este vorba despre Joia Mare sau despre Joia Patimilor, așa cum mai este cunoscută această zi. În cazul în care nu reușești să înroșești ouăle joi, mai poți face asta în Sâmbăta Mare, când toți credincioșii se pregătesc de Învierea Domnului.
Potrivit tradiției, ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Mai mult decât atât, trebuie să știi că nu este nicio problemă dacă vrei să vopsești ouăle cu galben, verde, albastru sau orice altă culoare, dar trebuie să ai și câteva roșii, deoarece ele simbolizează Sângele Domnului, care se varsă pentru creștini pentru iertarea păcatelor. Nu multă lume știe, dar Mântuitorul Iisus Hristos s-a răstignit pe cruce pentru a mântui omenirea.
Prin unele zone ale țării circulă informația potrivit căreia ouăle roșii sfințite au puteri miraculoase, ba chiar vindecătoare. Se pare că acestea ne feresc de rău și țin la distanță bolile. La sat, oamenii din trecut obișnuiau să îngroape în grădină un ou roșu sfințit de preot în noaptea Învierii, pentru a feri gospodăria de grindină și ploi mănoase.
Vopsitul ouălor are, de asemenea, o semnificație aparte. Aceasta provine din timpul când Fecioara Maria a mers la picioarele Fiului Său, care era răstignit pe Cruce, cu un coș cu ouă. Sângele vărsat de Mântuitor s-a scurs peste ouă, iar acestea au devenit roșii. Atunci, Mântuitorul a rostit următoarele: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate, întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
Tradiții la români privind vopsitul ouălor. Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște
Românii sunt recunoscuți în toată lumea ca oameni păstrători de tradiții. Chiar și tradițiile privind vopsitul ouălor au fost păstrate de-a lungul anilor, din moși strămoși. Prin urmare, în unele zone, în dimineața zilei de Paște, oamenii pun un ou roșu într-un bol cu apă și apoi se spală pe față cu acea apă, pentru a fi feriți de boli tot anul.
Mai mult decât atât, cojile ouălor se aruncă în grădină sau pe câmp, pentru a da roade bune. În ceea ce privește ciocnitul ouălor, acesta se face astfel: persoana cea mai în vârstă din casă ciocnește un ou roșu de un alt ou, ținut de un membru al familiei și rostește: „Hristos a Înviat!”. Cealaltă persoană răspunde: „Adevărat a Înviat!”
În Oltenia există obiceiul potrivit căruia primii care ciocnesc ouăle de Paște sunt copiii, iar evenimentul are loc în curtea Bisericii. Înainte de le ciocni, ouăle trebuie puse pe mormintele celor dragi, în semnul crucii.
Bucovinenii se spală în prima zi de Paște cu apa în care se află un ou roșu și un ban din argint. Apoi, soțul și soția trebuie să ciocnească fiecare câte un ou, pentru prosperitate și bună înțelegere.