Când se stabilesc traseele practicate în Zona Metropolitană Iași. Procesul de implementare a transportului în comun se apropie de final!
Traseele practicate în Zona Metropolitană Iași vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Până în data de 09 decembrie 2022, unitățile administrativ-teritoriale pot primi sugestii pentru îmbunătățirea acestora. În comuna Aroneanu au fost identificate locurile în care vor fi amplasate stațiile pentru pasageri, precum și automatele pentru bilete. În stabilirea traseelor s-a avut în vedere orele de începere a cursurilor de către elevi și orele de întoarcere acasă a celor ce fac parte din localitățile aparținătoare comunei Aroneanu
Prețul biletelor de transport, practicat în Zona Metropolitană Iași a fost stabilit. O călătorie de 90 de minute va fi șapte lei, iar un abonament va fi 300 de lei. Urmează ca, în etapa următoare, toate comunele ce vor beneficia de transport CTP Iași să stabilească traseele și rutele pe care vor circula mijloacele de transport în comun. Acestea nu sunt cele definitive, orice traseu poate fi modificat în funcție de fluxul de pasageri și necesitățile acestora. În comuna Aroneanu vor fi în total 25 de curse ce vor efectua transportul spre Iași și retur.
Traseele practicate în Zona Metropolitană Iași pot fi modificate
Comuna Aroneanu se aproprie de implementarea transportului în comun ce va fi practicat de către CTP Iași de la 1 ianuarie 2023. Pentru identificarea celor mai bune variante de traseu a fost pus la dispoziția cetățenilor un chestionar unde aceștia își pot exprima părerile pentru cele mai bune rute și orarul la care ar trebui să circule mijloacele de transport. Data până la care mai pot fi primite sugestii pentru îmbunătățirea traseelor este 09 decembrie 2023.
Conform reprezentanților Asociației Metropolitane de Transport Public (AMTPI) Iași, orice traseu poate fi modificat. Prima etapă este una de test, urmând ca pe viitor să se aleagă cea mai bună variantă de traseu, în funcție de trafic, numărul de pasageri și fluxul acestora.
Propunerea de transport în comuna Aroneanu depinde de fluxul de pasageri de la ora 06:00, atunci când majoritatea persoanelor trebuie să ajungă la muncă. Un alt aspect ce a fost luat în calcul este ora la care elevii trebuie să ajungă la școală, astfel că ora 08:00 trebuie suplimentată cu mijloace de transport în comun. De asemenea, orele de întoarcere, intervalul 16:00-18:00, vor fi luate în calcul, întrucât atunci este oră de vârf și majoritatea persoanelor din localitățile aparținătoare comunei Aroneanu trebuie să se ajungă acasă.
În comuna Aroneanu au fost stabilite stațiile și amplasarea automatelor pentru bilete
Reprezentanții comunei Aroneanu au identificat locurile în care vor fi amplasate automatele de bilete, precum și stațiile de așteptare pentru călători. În medie, o cursă de la Iași spre satele aparținătoare comunei Aroneanu sau retur, după caz, poate dura, în funcție de condițiile de trafic din anumite intervale orare, astfel: Aroneanu – Iași sau retur – 15-17 minute, Dorobanț – Iași sau retur – 22-25 de minute, Șorogari – Iași sau retur – 14-16 minute și Rediu Aldei – Iași sau retur – 23-25 de minute. Fiecare mijloc de transport în comun va opri câte 20 de secunde în stație și va avea o viteză de circulație de maxim 50 km pe oră.
Cursele de la Rediu Aldei vor fi corelate cu cele de la Aroneanu pentru a se face legătura cu municipiul Iași prin stația de la Rond Aroneanu. Cursele de la Șorogari vor fi corelate cu cele de la Aroneanu și Dorobanț pentru a se face legătura cu municipiul Iași prin stația de la cartier Roua. În total au rezultat 16 curse, dus și întors, de la Aroneanu și Dorobanț și 9 curse, dus și întors, de la de la Rediu Aldei și Șorogari.
Traseele AMTPI pentru celelalte comune ce vor beneficia de transport CTP Iași pot fi consultate pe site. Acesta oferă informații cu privire traseele, tarifele practicate, abonamentele și orele de plecare și sosire ale mijloacelor de transport în comun.
Traseele practicate în Zona Metropolitană Iași vor fi practicate de la 1 ianuarie 2023.