Când se seamănă morcovul și pătrunjelul. Secretul unei culturi de succes

de: BZI.ro
15:16, 03 feb. 2022

Deși aceste lucruri sunt învățate din generație în generație, unii oameni încă se întreabă când se seamănă morcovul și pătrunjelul. Pentru o grădină cât mai bogată trebuie să știm care este perioada de cultivare a legumelor sau chiar și a florilor. Fiecare tip de legumă are termenul său de cultivare pentru o creștere cât mai bună. 

Fiecare tip de legumă are termenul său de cultivare pentru o creștere cât mai bună

Despre legumele de primăvară și cele de toamnă – Care sunt diferențele

Există legume care pot fi plantate atât la începutul primăverii, cât și pe parcursul toamnei. Acestea sunt plante care nu necesită multă îngrijire, nu sunt sensibile sau pretențioase atunci când vine vorba de temperatură. În general, aceste legume sunt reprezentate de rădăcinoase. 

De obicei, legumele care cresc vara sunt cele care au nevoie de cât mai multă atenție și preocupare din partea noastră, însă, sunt și cele care cresc cel mai repede. 

Totuși, indiferent de ce legume vrem să cultivăm, grădina noastră trebuie să fie foarte bine îngrijită. Pentru a avea o grădină superbă atunci când sosește primăvara, aceasta trebuie îngrijită în mod corespunzător din timpul toamnei. 

Indiferent de ce legume vrem să cultivăm, grădina noastră trebuie să fie foarte bine îngrijită

Când se seamănă morcovul și pătrunjelul?

Februarie este ultima lună a iernii, iar din această cauză lumea evită să semene legume în această perioadă, din cauza fricii de îngheț. Persoanele mai reticente pot începe această lună prin a strânge semințele de care au nevoie. 

Totuși, oamenii mai nerăbdători sau mai puși pe treabă, pot începe semănatul legumelor de care se știe că vor crește mai greu. Ca exemple în acest caz, putem menționa vinetele, țelina, ardeii. 

Pentru cei care își doresc o grădină frumoasă de flori, pot începe tot în această lună să planteze semințele de crăițe, mușcate, petunii și alte diverse flori. 

La sfârșitul lunii februarie este recomandat să începeți să semănați (în general) rădăcinoasele. În această categorie se pot încadra morcovii, pătrunjelul, mărarul, ridichea, usturoiul, ceapa/ceapa verde, salata, mazărea. 

Solul trebuie pregătit înainte de cultivarea acestora. Cel mai bine este ca grădina să fie curățată, iar solul să fie bine afânat încă din toamnă. 

Dacă nu ați apucat să semănați în luna februarie toate legumele menționate, nu trebuie să vă impacientați! Acestea se pot cultiva chiar și în luna martie, fără probleme. De fapt, majoritatea persoanelor procedează astfel. 

Pătrunjelul și morcovul se pot planta de la sfârșitul lunii februarie până aproape de sfârșitul lunii martie. Ca să fim mai exacți, am avea la dispoziție exact o lună (între 20 februarie și 20 martie). Totuși, dacă ne dorim pătrunjelul pentru frunzele sale, este bine să-l plantăm din martie până în august, în mod constant. 

Sunt unele persoane care preferă să înceapă semănatul pătrunjelului chiar mai devreme de luna februarie. 

Dacă ne dorim pătrunjelul pentru frunzele sale, este bine să-l plantăm din martie până în august

Curiozități despre aceste rădăcinoase

Morcovul și pătrunjelul fac parte din aceeași familie de legume. Din această cauză, este bine să nu le plantăm unul lângă altul pentru că își pot transmite bolile. 

Cel mai bine este ca pe solul în care plantăm pătrunjelul să se fi aflat anterior numai leguminoase, cucurbitacee și solanacee. Astfel, solul este cel mai fertil și potrivit pentru pătrunjel. La fel se procedează și în cazul morcovului. Morcovul îngheață doar când temperatura ajunge în jur de -2 grade și este considerat una dintre cele mai sănătoase legume. Acesta este o legumă căreia îi priește cel mai bine o temperatură cuprinsă între 15-24 grade Celsius. 

Așadar, cea mai potrivită perioadă în care se seamănă morcovul și pătrunjelul este în primăvară, între luna februarie și martie. 

Cel mai bine este ca pe solul în care plantăm pătrunjelul să se fi aflat anterior numai leguminoase, cucurbitacee și solanacee