Când se scot ghivecele cu flori afară
Ghivecele cu plante sunt o adevărată pata de culoare pentru balconul tău, din primăvara până toamna târziu. Însă pentru a le merge bine trebuie să ai grijă de ele cu mare atenţie. Iar aprilie este lună în care trebuie să te pregăteşti să le scoţi la aer.
Chiar dacă nu stai la curte şi nu ai neapărat o grădină, un balcon sau o terasă tot ai. Umple-o cu ghivece pline cu flori şi te vei bucura de o atmosferă relaxantă, încântătoare!
Nu e deloc dificil să improvizezi o micuţă grădină în balconul tău. Trebuie să ţii cont de expunerea acestuia la lumina pentru a cumpăra acele plante potrivite. Mergi la o seră unde personalul de specialitate te va sfătui cu privire la cele mai potrivvite plante pentru nivelul de lumină pe care îl are balconul sau terasa ta. Apoi depinde doar de tine cât de bine reuşeşti să îngrijeşti aceste plante în ghiveci.
Plante de balcon. Cum să le alegi
Regina incontestabilă a balcoanelor este muscata. Însă ţine cont că dacă balconul tău este aproape mereu la umbra nu o vei putea creşte în condiţii propice. Deşi expunerea excesivă la soare o poate deteriora, planta are totuşi nevoie de multă lumină. În plus, această plantă este destul de sensibilă la temperaturi scăzute: în sezonul rece este bine să o protejezi într-un spaţiu închis.
Iasomia oferă o pată de culoare terasei tale şi, în plus, emana un miros cu adevărat electrizant. Este o plantă destul de simplu de îngrijit, deoarece nu necesită multă atenţie. Este, totodată, o plantă căţărătoare, astfel că poţi crea un perete decorativ cu ajutorul ei.
Chiar dacă nu ai un balcon cu multă expunere la soare, nu renunţa! Gerbera şi margaretele se pot adapta foarte bine acestor condiţii. Hortensiile sunt de asemenea excelente pentru balcoane umbrite, cu condiţia să fie udate regulat.
Plante aromatice. Care sunt cele mai indicate
Dacă nu îţi plac neapărat florile, poţi opta pentru plante aromatice, cum ar fi busuioc, rozmarin, menta şi salvie. Pe lângă faptul că sunt decorative şi foarte parfumate, sunt foarte utile în bucătărie. Majoritatea acestor plante se potrivesc perfect în jardiniere sau în ghivece mici şi sunt foarte rezistente la frig.
Trebuie doar să cumperi pământul potrivit pentru tipul de plante pe care vrei să-l plantezi şi să urmezi câteva trucuri mici.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de pe balcon
Jardinierele şi ghivecele pot fi de diferite dimensiuni, în funcţie de spaţiul disponibil. Ghivecele din lut sunt clasice şi unele dintre cele mai rezistente, însă poţi opta la fel de bine şi pentru jerdinierele din plastic. Dacă ai o terasă mare, poţi alege ghivece din lemn, care sunt foarte decorative.
Solul trebuie să fie potrivit pentru tipul de plantă achiziţionat şi trebuie utilizat un îngrăşământ special. În fiecare an, primăvara, plantele trebuie mutate în ghivece mai mari şi pământul trebuie schimbat. Toamna, înainte de a veni frigul, poţi construi o mini-sera pentru a-ţi ajuta plantele să treacă cu bine peste iarnă.