Cand se recolteaza si la ce foloseste patlagina

de: BZI.ro
14:50, 25 apr. 2018

Le gasesti in mai toate regiunile din tara in sezonul estival. Plantele cu colorit si parfum imbietor iti alina durerile si te ajuta in nenumarate boli. Descopera cand este momentul potrivit sa le culegi si ce trebuie sa iei de la ele pentru a fi sanatoasa tot anul!

LUNA MAI

Nucul amelioreaza problemele tiroidei

Pe canicula,este o adevarata placere sa te relaxezi la umbra unui nuc. In plus,acest arbore fructifer care incununeaza multe peisaje de la noi din tara detine un portofoliu impresionant de virtuti terapeutice.

Perioada de recoltare – Frunzele proaspete se aduna incepand cu luna mai,nucile verzi la mijlocul lui iunie,cojile fructelor inainte de a se coace,iar fructele tari in luna septembrie.Partile active ale plantei-Frunzele,fructele si cojile de nuca.

La ce te ajuta – Folosite in remediile naturiste,frunzele si fructele nucului ajuta la cresterea imunitatii,in caz de infectii urinare,boli ale inimii,ulcer,diabet,colita,afectiuni ale tractului digestiv,dermatoza,varice si in problemele cu tiroida.

Mod de preparare – Suferi de afectiuni ale tiroidei? Incearca frunzele de nuc! Aplica pe gat cateva straturi de frunze verzi,strivite putin intre degete. Lasa-le sa actioneze toata noaptea pe locul bolnav. Nu in ultimul rand,dermatozele se vindeca mai repede cu macerat din coaja verde de nuca. Umple un borcan cu trei coji taiate marunt sau tocate,toarna peste ele otet de mere si lasa-le sa stea trei saptamani. Apoi,cu ajutorul unui pansament steril,tamponeaza pielea.

Patlagina alunga afectiunile respiratorii

Cunoscuta si sub numele de „regina drumurilor“,patlagina este un blestem pentru culturi,dar o binecuvantare pentru cei care vor sa se intremeze in caz de boala.

Perioada de recoltare-  Din mai pana in septembrie.

Partile active ale plantei-Frunzele

La ce te ajuta-Principiile active din patlagina au efecte curative in cazul infectiilor respiratorii,bronsitelor,astmului,diareii,ulcerului,hipertensiunii arteriale,tusei,stomatitelor,hemoragiilor si al reumatismului. Spune „adio” tusei convulsive cu siropul de patlagina! Ca sa-l prepari,pune intr-un borcan mare straturi de frunze cu zahar intre ele. Dupa ce s-a lasat siropul,asaza borcanul intr-o oala cu apa rece. Lasa amestecul sa fiarba o jumatate de ora si,dupa racire,pune leacul in sticle inchise la culoare.

Mod de preparare-Spune „adio” tusei convulsive cu siropul de patlagina! Ca sa-l prepari,pune intr-un borcan mare straturi de frunze cu zahar intre ele. Dupa ce s-a lasat siropul,asaza borcanul intr-o oala cu apa rece. Lasa amestecul sa fiarba o jumatate de ora si,dupa racire,pune leacul in sticle inchise la culoare.

Teiul, bun pentru insomniaci

Parfumul teiului insoteste zilele insorite ale anotimpului cald. Incantare pentru simturi,dar si pentru aspectul delicat,florile de tei sunt o mina de aur si in ceea ce priveste folosirea lor pe taramul medicinei.

Perioada de recoltare-Sfarsitul lui mai si toata luna iunie.

Partile active ale plantei-Florile

La ce te ajuta-Florile de tei sunt recomandate in bronsita si gastrita,cand nu poti sa dormi,esti stresata,agitata si te doare capul.

Mod de preparare-Ceaiul de tei este sedativ si te ajuta sa treci cu brio peste cele mai tensionante momente. Adauga 20 g de flori la un litru de apa fierbinte si bea cate o cana inainte sa mergi la culcare. Inflamatiile gingiei si ale mucoasei bucale pot fi si ele ameliorate cu o infuzie de tei folosita sub forma de gargara. Pune la fiert patru linguri cu flori de tei la 250 ml apa si adauga o jumatate de lingurita cu bicarbonat.

Salvia, remediu eficient impotriva racelii

Daca n-ai salvie, sa-ti cumperi, pentru ca tine bolile la distanta. Un adevarat panaceu,planta e folosita de sute de ani in tratamentul bolilor interne si externe.

Perioada de recoltare-Iunie-august.

Partile active ale plantei-Frunzele si florile.

La ce te ajuta-Starile accentuate de oboseala,indigestia,balonarea,gripa,raceala,durerile reumatice,diabetul si eczemele infectioase sunt doar o mica parte din simptomele si afectiunile pe care le poti indeparta atunci cand folosesti preparatele medicinale din salvie.

Mod de preparare-Frictionarile cu otet de salvie te intaresc in fata gripei si a racelii,atunci cand te supara reumatismul si te simti tot timpul obosita. Intr-un litru de otet natural de mere lasa la macerat,vreme de doua saptamani,50 de grame de frunze de salvie maruntita.

LUNA IUNIE

Ranile se cicatrizeaza rapid cu galbenele

Ai o cicatrice care nu se mai inchide sau dureri provocate de afectiunile stomacului? Galbenelele iti vin in ajutor. Remediile naturiste din aceste plante sunt recomandate sub forma de ceaiuri,tincturi sau unguente.

Perioada de recoltare-  Din luna iunie pana la sfarsitul toamnei,pe vreme insorita.

Partile active ale plantei-Tulpinile si frunzele.

La ce te ajuta-Galbenelele ajuta in tratarea acneei si a inflamatiilor tenului. Ele mai sunt folosite,extern,ca cicatrizant si antiinflamator pentru arsuri,rani si plagi.

Mod de preparare-Extern,tinctura de galbenele ajuta epiderma sa se regenereze dupa un accident si inchide ranile. Aplica pe locurile afectate comprese imbibate cu un amestec format din 20 g de flori de galbenele si 100 g alcool de 70 de grade,care a stat la macerat opt zile. Daca te doare stomacul din cauza gastritei sau a ulcerului,poti sa bei o infuzie calmanta cu galbenele. Combina o lingurita de planta macinata la o cana cu apa si lasa 4-6 ore la macerat,la temperatura camerei. Bea patru cani pe zi,cu inghitituri mici.

Coada-soricelului, pentru bila lenesa

Are in palmares un intreg arsenal de intrebuintari medicale,care mai de care mai interesante. De aceea,coada-soricelului,aceasta planta cu flori albe si lunguiete,nu trebuie sa-ti lipseasca din trusa cu remedii naturiste.

Perioada de recoltare-Din luna iunie pana toamna tarziu.

Partile active ale plantei-Florile.

La ce te ajuta-Planta se foloseste ca adjuvant in tratamentul hepatitei,al problemelor biliare,indigestie,hemoragie interna,arsuri,alergii,candidoza si in transpiratia excesiva.

Mod de preparare-Ca sa linistesti crizele de bila,incearca sucul de coada-soricelului. Pune 50 de grame de planta si 50 ml de apa in blender si,dupa ce s-a omogenizat prin mixare,stoarce amestecul rezultat prin tifon. Bea zilnic 50 ml din acest suc. Extern,sucul se poate folosi,sub forma de compresa,in tratarea bataturilor,precum si pentru a favoriza circulatia sangelui.

LUNA IULIE

Maghiranul iti stimuleaza digestia. Originar din Arabia si Egipt,maghiranul da savoare mancarurilor,dar este si o planta medicinala. Vechii greci credeau ca a fost cultivat de Afrodita,zeita iubirii,si-l foloseau pentru alinarea durerilor si ca leac in caz de otraviri sau convulsii.

Perioada de recoltare-Incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lui august.

Partile active ale plantei-Partea aeriana,ceea ce inseamna tulpini,frunze si flori.

La ce te ajuta-Infuziile de maghiran iti asigura o digestie mai buna,sunt tonice,deci ideale cand te simti foarte obosita sau nervoasa,calmeaza durerile abdominale si favorizeaza eliminarea
gazelor intestinale. Mai mult,cataplasmele caldute cu frunze de maghiran linistesc durerile de stomac si colicile la copii.

Mod de preparare-Infuzeaza o lingurita de planta maruntita in 250 ml de apa clocotita. Dupa 10-15 minute,strecoara ceaiul. Retine ca,pentru a obtine beneficiile dorite,e necesar sa bei doua-trei cesti cu infuzie pe zi. Ca sa faci un ceai antidepresiv,adauga sase lingurite cu maghiran peste 200 ml de apa. Cataplasmele le faci din foi de maghiran fierte si asezate pe un pansament,apoi pe zona dureroasa.

Roinita calmeaza starile nervoase

Planta cu origini mediteraneene,cu miros asemanator lamaii,roinita creste in sudul si-n vestul tarii,in padurile de stejar,de salcam si in general in locuri uscate. Se culege in zilele insorite,fara vant,care ar putea sa evapore uleiurile volatile ale florilor de roinita.

Perioada de recoltare-Din luna iunie pana in august.

Partile active ale plantei-Strange doar frunzele de roinita,prin rupere,una cate una.

La ce te ajuta-Roinita e cunoscuta pentru faptul ca alunga nervozitatea,avand si efect sedativ,daca o folosesti sub forma de tinctura. Poti recurge la un ceai de roinita daca te confrunti cu greturi,dureri de stomac sau menstruale,diaree,toxiinfectie alimentara,colici intestinali. Sub forma de bai,cicatrizeaza ranile.

Mod de preparare-Infuzia de roinita o prepari din 5-10 g pulbere de frunze si 200 ml de apa. Bea-o de trei ori pe zi cand suferi de diaree,pana trec simptomele. Daca vrei sa folosesti tinctura de roinita ca sedativ sau contra durerilor menstruale,ai nevoie de 15 picaturi diluate in putina apa,de trei ori pe zi. Tinctura o prepari punand la macerat pentru doua saptamani 15 linguri de pulbere de planta si 400 ml de alcool alimentar. La final,strecori tinctura si o pui intr-o sticla inchisa la culoare.

Sunatoarea este un excelent antiseptic

Creste la margini de drum si o recunosti dupa florile ei galbene. Este vorba despre inconfundabila sunatoare,o planta perena,care intra in hibernare iarna,iar primavara rasare din nou si poate creste pana la un metru inaltime

Perioada de recoltare-De la inceputul lunii iunie si pana la finalul lui august.

Partile active ale plantei-Culege tulpinile,frunzele si florile plantei cu o secera,pentru a nu o smulge cu tot cu radacina.

La ce te ajuta-Din flori poti prepara o tinctura buna in nevroze,depresie,migrene,astenie,insomnie,dureri menstruale. Partea aeriana a sunatoarei,de la tulpina si pana la flori,iti este utila pentru a face infuzii,bune in dereglarile de ciclu,gastrita,boli de nervi,hepatita,menopauza sau pentru a realiza un ulei benefic in tratarea colicilor la bebelusi,rani,opariri sau in arsuri solare.

Mod de preparare-Pentru a face o infuzie de sunatoare,pune doua lingurite de planta uscata,maruntita intr-o ceasca cu apa. Repeta procedura de doua-trei ori pe zi,ca sa te bucuri de efectele ei tamaduitoare. Iti poti face acasa si ulei de sunatoare punand florile plantei intr-o sticla,fara sa le presezi,adaugand ulei de masline si lasandu-l la soare timp de 2-3 saptamani. Pentru tinctura,intr-o sticla,peste doua maini de flori toarna doua cani de alcool medicinal si lasa la macerat 21 de zile.

Macesele te intaresc dupa boala

Arbust inalt de pana la trei metri,macesul creste in intreaga tara. Se recolteaza din momentul in care fructele lui se coc bine si prind culoarea rosu-portocaliu. In aceasta faza contin cea mai mare cantitate de vitamina C.

Perioada de recoltare-Incepand de la sfarsitul lunii august pana in octombrie.
Partile active ale plantei-Iti sunt de folos doar fructele de maces,pe care le culegi direct cu mana atunci cand ele sunt in parg.

La ce te ajuta-Macesele au un continut de vitamina C de 50 de ori mai mare decat citricele,motiv pentru care sporesc imunitatea organismului si grabesc vindecarea bolilor,in perioada de convalescenta. Infuzia din fructele de maces normalizeaza circulatia sangelui,de ajutor in arterita,hipertensiune,ateroscleroza. Decoctul il poti folosi daca te dor dintii,clatindu-ti gura cu el,dar si in rinite,colite. Vinul de macese are actiune diuretica si tonica in afectiunile ficatului si ale rinichilor.

Mod de preparare-Infuzia si decoctul necesita doua linguri de fructe zdrobite de macese. Ca sa obtii vin,spala doua kilograme de fructe si pune-le intr-o damigeana. Peste ele,torni doua kilograme si jumatate de zahar topite in opt litri de apa calduta. Lasi damigeana acoperita,pentru fermentat,timp de doua saptamani,timp in care o agiti zilnic. Apoi,cu un furtun,muti lichidul intr-o damigeana curata,pe care o tii la loc racoros,alte doua saptamani,la finalul carora vinul este gata.

LUNA AUGUST

Trei-frati-patati, pentru detoxificare

Delicata, cu parfum de toporasi,planta trei-frati-patati iti atrage atentia prin florile in tonuri de violet,violet-albastrui,galben sau alb-galbui. Creste in luncile umede,la marginea padurilor,in zona de deal si cea subalpina. Mai este numita si panseluta salbatica.

Perioada de recoltare-Incepand din mai pana la finele lunii august.

Partile active ale plantei-Aduna partea aeriana a plantei (tulpini,frunze,flori),numai in perioada infloririi ei.

La ce te ajuta-Trei-frati-patati,folosita sub forma de infuzie,are proprietati diuretice,depurative,de un real sprijin in caz de incetinire a tranzitului intestinal,dar si pentru afectiuni alergice,astm si urticarie. Tot contra alergiilor si a astmului e de incercat siropul de trei-frati-patati. Tinctura din aceasta planta este buna pentru eliminarea toxinelor acumulate in organism,iar cataplasmele ajuta in dermatite si psoriazis.

Mod de preparare-Daca pentru o simpla infuzie din aceasta planta folosesti doar o lingurita de trei-frati-patati si 200 ml de apa,pentru tinctura iti trebuie 20 de linguri de pulbere si doua cani cu alcool alimentar mai tare,de 90 de grade,pe care le lasi la macerat zece zile. In scop depurativ,ia 15 picaturi cu apa,de trei ori pe zi. Cataplasma necesita doua-trei linguri cu pulbere si putina apa calda,din care faci o pasta. O mentii pe zona cu probleme circa o ora. Siropul se face din 80 g flori,pe care le pui intr-o sticla inchisa la culoare. Umpli sticla cu apa si astepti o jumatate de zi pana sa strecori lichidul. Apoi,il dai in clocot un sfert de ora,cu 800 g de zahar. Din sirop,iei cinci linguri pe zi,inainte de masa.

Sulfina „pune pe fuga“ neplacerile menopauzei

O intalnesti prin toata tara,de-a lungul intregului sezon cald,pe marginea drumurilor si pe coastele pietroase. Este sulfina,pe care o recunosti imediat dupa frunzele zimtate si florile galbene asezate in forma de spic. Tocmai aceste ramuri inflorite sunt folosite in medicina naturista.

Perioada de recoltare-O poti aduna de la inceputul verii pana in septembrie.

Partile active ale plantei-Culege florile,dar si partea aeriana a sulfinei. Pentru a-ti usura recoltarea,foloseste un cutit sau o secera.

La ce te ajuta-Sub forma de ceai,sulfina este buna in astm,boli de rinichi,anxietate,atac de panica,nervozitate,reglarea tensiunii arteriale. Daca ai reumatism,incearca si cataplasmele cu sulfina pe langa tratamentul primit de la medic,iar daca nu mai faci fata simptomelor menopauzei,ia tinctura de sulfina.  

Mod de preparare-O ceasca cu apa si o lingurita cu flori uscate si faramitate sunt ingredientele uneia dintre cele doua portii zilnice de ceai de sulfina. Pentru tinctura,iti trebuie 20 de linguri cu pulbere de frunze de sulfina,peste care adaugi doua cani cu alcool alimentar. Peste
14 zile,strecori si iei cate cinci picaturi diluate in putina apa,de trei ori pe zi.

preluat de pe clickpentrufemei