Când se pune busuioc sub pernă – În ce nopți își pot visa fetele ursitul
Multe fete sunt curioase când se pune busuioc sub pernă. Acesta este un obicei foarte vechi, care a devenit tradiție de trei mari sărbători din calendarul creștinilor ortodocși. Poate că nu mai este practicat de toată lumea, însă unele fete încă sunt nerăbdătoare să-și poate visa ursitul. Alături de această tradiție, se mai spune și că acestea le pot afla averea prin vis viitorilor parteneri.
Dragostea face parte din viața oamenilor, și este chiar foarte importantă pentru noi. De la începutul timpurilor, omul a avut nevoie de un partener, o persoană cu care să împărtășească bucuriile și supărările. Așadar, nu este de mirare că s-au dezvoltat astfel de tradiții. Chiar și în ziua de astăzi, oamenii își caută sufletul pereche. Deși, este o tradiție veche, busuiocul sub pernă reprezintă un mijloc interesant de a ne vedea viitorul prin vis.
Care sunt sărbătorile în care fetele își pot visa ursitul
În religia și cultura noastră, nu există doar o singură sărbătoare de acest fel. Fetele ortodoxe se pot considera norocoase pentru că au la dispoziție nu una, ci trei nopți pe an în care îl pot visa pe cel care le este sortit. Busuiocul sub pernă se pune atât la Bobotează (adică la Botezul Domnului), cât și de Sânziene și Sfântul Andrei.
Sărbătoarea de Bobotează
Creștinii se mai referă la Bobotează ca și Botezul Domnului. Acesta are loc în fiecare an, pe data de 6 ianuarie. În această zi sărbătorim botezul Mântuitorului nostru, în apele Iordanului. Ceremonia a fost efectuată de către Sfântul Ioan Botezătorul. Ajunul acestei sărbători este considerat un prilej pentru bisericile ortodoxe de a făuri sfințirea aghesmei cea mare.
Sărbătoarea de Sânziene
Această sărbătoare mai este denumită în popor și „Drăgaica”. Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an, pe data de 24 iunie. Aceasta reprezintă ziua în care este pomenită de către credincioșii ortodocși, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este interesant faptul că, în cultura noastră, sfinții sunt sărbătoriți de ziua în care au murit, nu cea în care s-au născut. Totuși, există două excepții de la această regulă, aplicate în cazul Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea Sfântul Andrei
Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României, fiind cel care a creștinat poporul nostru. Acesta este sărbătorit în fiecare an, pe data de 30 noiembrie. În cultura noastră, există foarte multe tradiții și obiceiuri legate de acest sfânt. Este important să știm că Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.
Este interesant să observăm cum toate aceste tradiții sunt legate de îndrăgitul și dedicatul Sfânt Ioan Botezătorul. Acesta era foarte hotărât în dragostea pe care i-o purta Mântuitorului nostru.
Când se pune busuioc sub pernă
Busuiocul se pune sub pernă cu o zi înainte de sărbătoarea mult așteptată. Mai exact, fetele trebuie să-și așeze busuiocul sub pernă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, de Bobotează. La fel se procedează și de Sânziene sau de Sfântul Andrei.
Pentru ca tradiția să fie cât mai aproape de adevăr, fetele trebuie să se folosească de busuioc sfințit cu agheasmă, de către preot.
Așadar, oricine poate răspunde la întrebarea „când se pune busuioc sub pernă”, cu ușurință, tocmai pentru că este o tradiție foarte cunoscută și răspândită printre fetele de la noi din țară.