Când se plantează un răsad de căpșuni? Cum să îngrijești de acestea pentru a avea parte de o roadă bogată

de: Corina Birta
11:18, 18 oct. 2023

Atunci când ai găsit locul potrivit pentru a planta un răsad să căpșuni, este esențial să ții cont de nevoia acestor plante. Prin urmare, cel mai adecvat loc pentru plantarea lor este unul unde acestea să primească minim 6-7 ore de soare zilnic. După ce au fost plantate, cultura de căpșuni poate fi menținută timp de 3-5 ani. Căpșunile se dezvoltă mai bine după ce în acel pământ au fost cultivate legume precum varza sau morcovul, dar și după cereale.

De asemenea, dacă în ultimii 4 ani pe acea parcelă s-au cultivat anterior tomate, cartofi, ardei sau vinete, este necesar să aplici obligatoriu un insecticid pentru a preveni apariția dăunătorilor care ar putea distruge plantele tale.

Distanța pe care trebuie să o respecți când plantezi un răsad de căpșuni

Pentru a pregăti terenul pentru plantarea căpșunilor, este necesar să arați solul cu 1,5-2,0 luni înainte de plantare la o adâncime de 28-30 cm. Înainte de plantare, solul trebuie să fie nivelat. La momentul plantării, solul trebuie să fie suficient de umed și trebuie să fie irigat.

Existența mai multor opțiuni pentru distanța dintre plantele de căpșuni este importantă. Se pot realiza rânduri simple, cu o distanță de 75-80 cm între ele, iar între plante pe același rând, distanța poate fi de 15-20 cm.

Dacă se utilizează sistemul de irigare prin aspersiune, plantele trebuie plantate în benzi cu câte două rânduri, distanțate la 25-30 cm între ele, iar distanța dintre benzi să fie de 75-80 cm. Distanța între plante pe același rând ar trebui să fie de 15-20 cm.

Pentru plantare, trebuie folosiți doar răsaduri sănătoase, fără virusuri, care sunt bine dezvoltați, refrigerați sau proaspăt recoltați din stolonieră. Înainte de plantare, stolonii trebuie înmuiați într-un amestec dens de apă, bălegar și pământ lutos. Acest amestec asigură o aderență mai bună a plantei cu solul, stimulează dezvoltarea rădăcinilor noi și le furnizează nutrienții necesari.

Cum să ai grijă de răsadurile care s-au prins. Recomandări și sfaturi

Plantarea prea adâncă poate duce la putrezirea mugurelui central și, în consecință, la moartea plantelor. Rădăcinile trebuie să fie așezate vertical în gropi și să nu fie îndoite, altfel planta nu va crește corespunzător. Căpșunii pot fi plantați manual sau mecanizat cu o mașină de plantat răsaduri de legume. Golurile lăsate de răsadurile care nu s-au prins se completează după 10-14 zile.

Grija pentru răsadurile care s-au prins este esențială pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Astfel, asigură-te că răsadurile primesc cantitatea corectă de apă. Pământul trebuie să fie mereu udat, dar nu excesiv, pentru a evita rădăcinile putrezite. Evită udarea frunzelor, udă direct la nivelul solului pentru a preveni apariția bolilor fungice.

Răsadurile de căpșuni au nevoie de lumina solară directă pentru a crește bine. Dacă cresc în interior, asigură-le o sursă de lumină artificială adecvată. Menține o temperatură constantă în jurul răsadurilor. Evită expunerea lor la temperaturi extreme, fie că este vorba de frig sau căldură excesivă.

De asemenea, pentru a te bucura de creșterea și dezvoltarea unui răsad de căpșuni este esențial să utilizezi un îngrășământ cu conținut ridicat de nutrienți, dar aplică-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Excesul de îngrășământ poate arde rădăcinile. Poți folosi și îngrășăminte lichide pentru topirea foliară aplicate pe frunze. După ce răsadurile s-au prins bine, poți să mai mărunțești solul în jurul lor pentru a asigura o bună circulație a aerului și accesul la nutrienți.