Când se pierde dreptul la moștenire – Ce lucruri trebuie să știm despre această procedură
Multă lume este curioasă când se pierde dreptul la moștenire. Acesta este un lucru care se întâmplă mai frecvent decât am putea crede. Este important să ne cunoaștem drepturile și obligațiile, chiar și atunci când vine vorba de familie.
Ce este moștenirea
Succesiunea, sau moștenirea, așa cum i se spune mai frecvent în popor, este o procedură legală prin care bunurile unei persoane recent decedate pot fi transferate către o altă persoană, sau chiar mai multe. Aceasta face parte dintre cele mai frecvente proceduri legale de până acum. Moștenirea se face în conformitate cu prevederile Codului Civil.
Majoritatea persoanelor știu că acesta este un procedeu complex și din care pot apărea diferite complicații și neînțelegeri. Uneori, acest lucru poate duce și către pierderea dreptului la moștenire.
De câte tipuri este succesiunea
Succesiunea poate fi de două tipuri, conform legii. Testamentul nu este o procedură foarte practicată printre oamenii de rând, la noi în țară. Așadar, în acest caz, putem vorbi despre moștenirea de tip legal. Acest lucru se întâmplă când persoana decedată nu a lăsat în urmă un testament în care a declarat ce anume și cui și-ar dori să lase drept moștenire. Astfel, cei implicați, adică succesorii, vor împărți bunurile, respectând prevederile legale cu privire la acordarea acestora.
Al doilea tip, este relevant în cazul în care persoana care a încetat din viață a scris un testament prin care declară exact ce dorește să se întâmple. Ne referim la aceasta ca moștenirea de tip testamentar. Astfel, nu succesorii nu se vor mai „lupta” pentru bunuri, ci le vor primi după cum și-a dorit persoana decedată. Totuși, dacă testamentul nu este complet, adică nu redă toate bunurile deținute de persoana respectivă, acesta nu va mai fi considerat valabil.
Când se pierde dreptul la moștenire – Curiozități legate de succesiune
Este important să știm că nu suntem obligați să acceptăm aceste procese, alături de bunurile lăsate moștenire. O persoană poate refuza dreptul de succesiune, dacă nu își dorește ceea ce cel decedat i-a lăsat drept moștenire. Conform art. 700 din Codul Civil, în termen de șase luni după ce persoana respectivă a încetat din viață, moștenitorul trebuie să declare dacă este de acord să primească sau nu moștenirea în cauză. Totuși, această lege nu este atât de strictă.
În cazul în care succesorul nu a luat nicio decizie, adică nu a acceptat, dar nici nu a refuzat moștenirea pe parcursul unui an de la decesul persoanei, acesta este în pericol de a-și pierde dreptul la moștenire. Așadar chiar dacă trec primele șase luni, termenul se poate extinde la 1 an, însă nu mai mult.
Atunci când hotărâm să renunțăm la bunurile lăsate moștenire, trebuie să scriem o declarație prin care atestăm acest lucru.
Cine nu are dreptul la moștenire
Dreptul la moștenire se poate pierde de către succesori, însă există unele persoane care nu îl au deloc. În principiu, în acest caz este vorba de persoanele care sunt acuzate de omor (sau tentativă de omor) asupra persoanei care a lăsat moștenirea.
În cea de-a doua categorie, fac parte cei care au atentat la viața unuia dintre succesori, înainte de întocmirea împărțirii moștenirii. Chiar dacă este lăsat un testament în care aceștia sunt menționați, în fața legii nu sunt considerați demni de moștenire.
Așadar, este bine să știm când se pierde dreptul la moștenire și ce persoane sunt excluse din oficiu.