Când se ia acidul folic, dimineața sau seara? Ce beneficii are pentru organism
Când se ia acidul folic, dimineața sau seara? Acidul folic face parte din categoria vitaminelor B și are numeroase beneficii asupra organismului, mai ales pentru femeile însărcinate.
Acidul folic poate fi luat din diverse alimente, dar poate fi luat și din suplimente alimentare. Această vitamină este necesară pentru producția de celule roșii din sânge, dar nu numai. Află când se ia acidul folic, dimineața sau seara.
Când se ia acidul folic, dimineața sau seara?
Perioada zilei în care se ia acidul folic este irelevant. Indicat este totuși să se ia în timpul meselor pentru o mai bună absorbție. Doza recomandată depinde de vârstă, dar și de nevoile organismului. Este important de menționat faptul că organismul absoarbe mai bine acidul folic din alimentele fortificate și din suplimente decât din produsele alimentare în care folatul se regăsește în mod natural.
Dozele recomandate sunt:
Bebeluși (0-6 luni) – 65 mcg;
Bebeluși (7-12 luni) – 80 mcg;
Copii (1-3 ani) – 150 mcg;
Copii (4-8 ani) – 200 mcg;
Copii (9-13 ani) – 300 mcg;
Adolescenți (14-18 ani) – 400 mcg;
Adulți (peste 19 ani) – 400 mcg;
Înainte de sarcină – 400 mcg;
În perioada sarcinii – 600 mcg;
În perioada alăptării – 500 mcg.
Pe lângă suplimente alimentare și alimente fortificate (pâine, făină, cereale), acidul folic se găsește în: ficat de vită, fasole, năut, linte, mazăre, spanac, broccoli, varză și varză de Bruxelles, conopidă, sparanghel, avocado, banane și papaya, citrice (portocale, grapefruit), pepene galben, arahide, semințe de floarea-soarelui, ou fiert.
În cazul fructelor și legumelor gătite, congelate sau conservate, acidul folic este diminuat.
Beneficiile acidului folic
În primul rând, acidul folic susține sistemul nervos. Studiile au arătat că persoanele cu un nivel redus de acid folic sunt mai predispuse să dezvolte depresie. De asemenea, contribuie la riscul dezvoltării autismului. De asta e indicat de a fi luat înainte și în timpul sarcinii.
Acidul folic are rol în reducerea nivelului de homocisteină, cu până la 30%. Nivelul ridicat de homocisteină este asociat cu apariția bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral.
Totodată, acesta reduce riscul de defecte congenitale la făt, dar și de naștere prematură, defecte la nivelul inimii sau despicături ale valului palatin.
În sarcină, e indicat să se ia în primele 12 săptămâni de sarcină, atunci când se dezvoltă coloana vertebrală a fătului. Având în vedere că defectele congenitale pot să apară în primele 3-4 săptămâni de sarcină, este important ca acidul folic să se regăsească în organism la un nivel optim pentru o bună dezvoltare a fătului.
Unele femei pot avea nevoie de o doza mai mare de acid folic în timpul sarcinii, de 5.000 micrograme (mcg) în primele 12 săptămâni de sarcină dacă există riscul ca fătul să dezvolte defecte de tub neural.
Nu numai că este indicat să fie luat în timpul sarcinii, dar luat înainte, te poate ajuta să rămâi însărcinată, îmbunătățind fertilitatea. În acest caz, e recomandat să se ia suplimente cu acest produs pentru cel puțin o lună, în doza recomandată de 400 micrograme.
Prin urmare, dacă vă întrebați când se ia acidul folic, dimineața sau seara, acest lucru nu este relevant. Puteți să luați în orice moment al zilei, însă indicat, pentru o mai bună absorbție, este să-l luați în timpul meselor.