Când se face testul de sarcină. Informația pe care toate femeile ar trebui să o cunoască
Femeile care își doresc un copil sau, din contră, nu sunt pregătite să devină mame, sunt interesate să știe când se face testul de sarcină. Acesta este primul pas care confirmă sau infirmă o sarcină.
Întârzierea menstruației, senzația de greață, durerea de cap sau mărirea în volum a sânilor sunt semne care le determină pe femei să facă un test de sarcină. Acesta reprezintă cea mai bună soluție, în cazul în care aveți nelămuriri. De aceea, înainte de a folosi unul, este necesar să cunoașteți mai multe informații despre acest produs și, cel mai important, să știți când să îl utilizați, pentru un rezultat corect.
Atenție! Dacă ați folosit mai multe teste de sarcină, iar rezultatele sunt contradictorii și menstruația întârzie să apară, este necesar să mergeți la un consult medical de specialitate.
Când se face testul de sarcină și cum funcționează
Testul de sarcină măsoară prezența unui hormon, ce poartă numele de gonadotropină corionică umană (HCG).
Acesta apare în sângele și în urina femeilor, la 6-10 zile de la atașarea ovulului fecundat de peretele uterului. Dacă nivelul acestui hormon este mai mic de 5,0 mIU/ml, testul iese negativ, iar dacă este mai mare sau egal cu 35mlU/ml, testul iese pozitiv.
Acum că ați aflat ce reprezintă un test de sarcină, trebuie să știți și când este cel mai bun moment pentru a-l face.
În primul rând, testul de sarcină se face atunci când sesizați că menstruația vă întârzie. Însă, trebuie să aveți în vedere și faptul că menstruația poate întârzia și din cauza stresului, a alimentației sau a stilului de viață dezechilibrat. Specialiștii spun că cea mai scurtă perioadă de a face un test cu un rezultat concludent este la 14 zile de la posibila concepție.
Dacă aveți un ciclu regulat (între 30 și 36 de zile), este recomandat să folosiți un test de sarcină în ziua 37 sau chiar mai târziu. Cea mai bună perioadă în care puteți să îl faceți este prima parte a zilei, în ciuda recomandărilor de pe prospect, care spun că poate fi efectuat în orice moment al zilei.
Medicii ginecologi sunt de părere că testul de sarcină trebuie făcut dimineața, la prima urină, atunci când concentrația de HCG este mai mare. În schimb, dacă v-ați trezit noaptea să urinați sau ați consumat multă apă înainte, s-ar putea ca rezultatul să nu fie unul concludent, rezultatul fiind fals-negativ sau fals-pozitiv. Din fericire, acest lucru se întâmplă rar.
Câte tipuri de teste de sarcină există
În farmacii pot fi găsite mai multe tipuri de teste de sarcină: de tip bandă, casetă, stilou sau cu afișaj digital.
Testul de sarcină de tip bandă constă în colectarea urinei într-un recipient curat și apoi introducerea testului în urină timp de trei secunde. Apoi, testul se așează pe o suprafață plană pentru trei minute. Timpul nu trebuie depășit, deoarece rezultatul poate să nu mai fie cel corect.
Testul de sarcină casetă are avantajul că poate fi utilizat încă din prima zi a întârzierii ciclului menstrual. Are o precizie de 99% și rezultatul se află într-un timp scurt.
Testul de sarcină stilou se aseamănă cu cel tip bandă, deoarece urina se colectează într-un recipient curat. În acest caz, se iau cu pipeta patru picături de urină și se pun în orificiul absorbant al casetei. Se așteaptă trei minute pentru afișarea rezultatului.
Testul de sarcină cu afișaj digital se introduce într-un recipient cu urină, pentru 20 de secunde. Apoi, se așează pe o suprafață plană și se așteaptă timp de trei minute. Rezultatul rămâne pe afișaj până la 24 de ore și poate indica și în ce stadiu se află sarcina.
Nu în ultimul rând, există și teste de sânge, însă acestea se fac numai într-un cabinet medical.