Când se cultivă cartofii? Cum trebuie realizată arătura de toamnă

de: BZI.ro
14:00, 10 nov. 2022

Mulți agricultori se întreabă când se cultiva cartofii. Cultivarea productivă a cartofilor necesită teren, utilaje, forță de muncă, material săditor, îngrășăminte, combatere a dăunătorilor, transport și un loc de depozitare a recoltei.

Cultivarea cartofilor este împărțită în trei etape de bază, plantarea, întreținerea câmpului de cartofi și recoltarea. Fiecare etapă necesită anumite cunoștințe. În primul rând trebuie să știi cum să alegi cele mai bune soiuri de cartofi pentru plantare, de la cine să cumperi cartofii de sămânță, când și cum să plantezi, cum să pregătești solul. De asemenea, este bine să știi ce mijloace și metode de erbicidare, scufundare și tratare a plantelor există. Ce trebuie făcut pentru o recoltare cât mai eficientă și pentru o depozitare pe termen lung. Trebuie să se acorde atenție momentului de plantare, lățimii rândurilor, adâncimea găurilor, calității materialului săditor, condițiilor climatice, alegerii metodelor de plantare și udării.

Pentru cartofi este posibilă fertilizarea solului cu minerale

Când se cultivă cartofii? Ce se întâmplă dacă aceștia sunt plantați prea târziu

Plantarea cartofilor este prima etapă. Momentul plantării cartofilor ar trebui să fie determinat nu numai de factorii meteorologici, ci și de comportamentul altor plante. De asemenea, se procedează și atunci când vrei să plantezi porumb. Momentul optim pentru plantarea cartofilor este atunci când mesteacănul este în floare, cireșul începe să cadă și păpădiile își deschid „parașutele”.

În acest moment, solul este încălzit la 6-8 grade, moderat umed, suficient de liber și nu se lipește de uneltele de plantare. Cartofii cu coacere timpurie pot fi plantați puțin mai devreme pentru a obține o recoltă adecvată. Nu uitați că, dacă cartofii sunt plantați prea târziu, nici ei nu vor produce o recoltă corespunzătoare. Înainte de cultivarea cartofilor, trebuie să se pregătească solul și materialul săditor. De asemenea, să adăugați erbicid pentru a scăpa de buruiene.

Prin plantare această sămânță ar trebui să înceapă să germineze

În mod tradițional, toamna, în fermele mari se efectuează o arătură de toamnă a terenului cu îngrășăminte la o adâncime de 30 cm. Dacă cultura anterioară a fost de cereale sau leguminoase, precum și de graminee simple și perene, cu câteva săptămâni înainte de arătura de toamnă, se efectuează o arătură suplimentară a miriștilor la o adâncime de 6 până la 14 cm.

Cum se pregătește solul pentru cultivare? În câte straturi se pun cartofii în pământ?

Aceasta este efectuată în funcție de tipul de buruieni care trebuie eradicate, la începutul primăverii, se grapelează la o adâncime de 5-7 cm și, o săptămână mai târziu, se afânează cu un cultivator. Această procedură este necesară pentru a obține omogenitatea solurilor argiloase grele. Astfel, se folosesc cultivatoare de frezare și, dacă este necesar, se separă pietrele și bulgării.

O bună pregătire a solului nu este posibilă fără îngrășăminte și fără adăugarea insecticidului, care trebuie să fie împrăștiate uniform pe întreaga suprafață a parcelei și acoperite cu pământ după cel mult 5 ore. Pentru cartofi este posibilă fertilizarea solului cu minerale.

O bună pregătire a solului nu este posibilă fără îngrășăminte

În medie, cu trei săptămâni înainte de momentul când se cultivă cartofii, tuberculii trebuie să fie încălziți sau germinați, pentru soiurile cu coacere timpurie. Astfel, pentru încălzire, cartofii se așează în 3-5 straturi pe un pat de paie și se acoperă cu o folie, acoperită cu paie suplimentare pentru a dispersa lumina. Prin plantare această sămânță ar trebui să înceapă să germineze. Germinarea se face în cutii, unde cartofii se așează în 2-3 straturi, se le asigură accesul la lumină și o temperatură de 8-18 grade, prin plantare germenii ar trebui să aibă în mod optim o lungime de 1 cm. În cazul în care se intenționează plantarea cu plantatoare mecanice, cartofii pregătiți trebuie să fie sortați după mărime.

Fiecare etapă necesită anumite cunoștințe