Când se citește Troparul Sf. Parascheva. Ce rugăciuni să rostești pentru a avea parte de ocrotirea Cuvioasei

de: BZI.ro
11:35, 06 oct. 2022

Mulți credincioși vor să afle când se citește Troparul Sf. Parascheva. Acesta este citit pentru a preaslăvi viața Sf. Parascheva și a mulțumi pentru ajutorul divin primit. Iată ce rugăciuni să rostești pentru a avea parte de ocrotirea Cuvioasei.

Când se citește Troparul Sf. Parascheva

Troparul Sf. Parascheva reprezintă un imn de preaslăvire a vieții Cuvioasei și se rostește cât mai des cu putință pentru a avea parte de binecuvântarea divină și de ajutor ceresc. Acesta tropar se citește împreună cu Acatistul Sf. Paracheva la vreme de necaz și grea întristare, cu multă credință, smerenie și cu mintea eliberată de gânduri negre.

,,Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.”

Pe lângă acest tropar făcător de minuni și de grabnic ajutor, putem citi și un canon de pocăință către Maica Domnului. Acesta se rostește atunci când suntem împovărați de probleme și de dureri trupești sau sufletești. Pentru a avea parte de ajutorul tuturor forțelor cerești, este bine să spunem în fiecare zi și rugăciunea celor 7 arhangheli.

Ce rugăciune să rostești pentru a fi ferit de rele

Rugăciunile către Sf. Parascheva sunt tămăduitoare și făcătoare de minuni pentru cel care se roagă cu multă credință și smerenie. La vreme de grea încercare trupească sau sufletească sau atunci când avem mintea tulburată de gânduri rele putem rosti pe lângă Troparul Cuvioasei și cea mai puternică rugăciune către Sf. Parascheva.

,,Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

O altă rugăciune vindecătoare către Cuvioasa este cea pentru iertarea păcatelor.

,,Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!”

Troparul Sf. Parascheva se rostește pentru a avea parte de ocrotirea Cuvioasei și a fi ferit de relele lumești. Acesta este de grabnic ajutor și se citește împreună cu acatistul Sf. Paracheva și alte rugăciuni tămăduitoare.