Când Sadoveanu declara că în România „Comunismul nu a prins rădăcini niciodată”

de: BZI.ro
08:20, 31 dec. 2023

Interviu mai puțin cunoscut. Adevărul din 13 iulie 1937 publică la pagina a 3-a grupajul Un sfert de oră cu d. Mihail Sadoveanu, directorul politic al ziarelor noastre. Un interview apărut în Vittel Jurnal.

Rostul interviului îl aflăm din aceste precizări:

„«În Vittel Jurnal» a apărut un interview luat directorului nostru politic, care se află în cură în renumita staţiune franceză. Interview-ul – pe care-l reproducem mai jos – este precedat de următoarea introducere:
«Avem norocul ca d. Mihail Sadoveanu, distins scriitor român, fost preşedinte al Senatului României, să fie oaspetele izvoarelor noastre. Cu siguranţa că vom răspunde dorinţei cititorilor noştri, am rugat pe strălucitul nostru oaspe să ne împărtășească impresiile sale asupra Franţei în primul rând, apoi asupra Vitell-ului şi să ne spuie câteva cuvinte despre ţara lui, pe care o iubim şi pe care d-sa a slujit-o atât de bine în viaţa publică şi în viaţa literară.
D. Sadoveanu este acum directorul politic al Adevărului și Dimineții, două mari ziare care-și fac o datorie din a sluji democrația și cultura românească.»”

Din interviu desprind aceste rânduri ce ar putea să surprindă pe cei care au citit Mitrea Cocor, nu însă și pe noi, care știm cât de bine s-a orientat politic marele scriitor:

„– Care e politică dominantă a României?
– Politica țării mele se orientează spre liberalism şi democraţie.
Partidele de guvernământ cele mai puternice, cu toate dificultățile vremii, continuă să aibă încredere în instituţiile care au prezidat la stabilirea şi progresul statului român.
M. S. Regele Carol, care e foarte iubit, se găseşte în fruntea tuturor bunelor iniţiative economice şi mai ales culturale.

– Şi comunismul?
– Comunismul nu a prins rădăcini niciodată într’o populaţie ţărănească în proporţie de 80 la sută, individualistă şi care are un puternic instinct de proprietate.”

*

Binecuvântare. Experiența transformării peste noapte a celui proțăpit în funcție am avut-o mulți dintre noi, ziariștii. Politicianul devenit ministru sau chiar prim ministru, până atunci om ca toți oamenii și față de noi amic sau doar cunoscut devine de nerecunoscut. Tudor Arghezi vorbește de experiența asta în Cuvântare la Ateneul Român cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de activitate literară, Rampa, 1 ianuarie 1947:

„Vă rog să suportaţi şi de la mine un discurs.

O grupare de tineri, care pretind că cincizeci de ani de activitate literară însemnează în mişcarea vieţii un soroc şi un destin, au luat, fără ştirea mea, iniţiativa unei sărbătoriri a ficţiunilor mele. Această petrecere cu vorbe, cu muzică şi cu balet are loc astă-seară la Ateneu, la ora cinci.

Vineri dimineaţa, adică alaltăieri, am primit acasă vizita domnului Ion Pas. Pot să-i vorbesc deschis domnului ministru al Artelor despre domnul Pas, fiindcă nu-i este prea străin.

Cu domnul Pas mă ştiu de vreo douăzeci şi cinci de ani pe ministrul Artelor l-am cunoscut abia de două zile. Intrând în căminul meu, am cutezat să-l întreb: «Sunt foarte încurcat, că nu ştiu cum să vă zic. Să vă zic domnule ministru, ori să-ţi zic domnule Pas?…»

Dintr-o lungă şi repetată experienţă învăţasem că un prieten ori un camarad când e atins de binecuvântarea guvernamentală se transformă brusc, în cincisprezece minute. Ochii lui nu mai privesc, buzele nu mai surâd, fizicul şi moralul capătă o legănare distrată, absorbit adânc în lucrul în tine. Lucrul în sine se găseşte situat cam pe la răspântia supraomului cu eternitatea”.