Când să alegeți dieta fără gluten

de: Echipa Bzi.ro
13:58, 21 oct. 2020

Pâine, paste, făină. Multe alimente conțin gluten, o substanță responsabilă de intoleranță, o afectiune considerata subdiagnosticată. Eliminarea glutenului este insa la modă: pentru a slăbi, unii oameni care nu sunt intoleranți la această proteină decid să nu mai consume produse care o conțin. Iata când să alegeți dieta fără gluten!

Cum recunoașteți intoleranța la gluten

Consumul de gluten provoacă inflamația mucoasei intestinale și are ca rezultat distrugerea vilozităților intestinale, permițând organismului să absoarbă nutrienți (minerale, vitamine, grăsimi, carbohidrați și proteine).

În 20% din cazuri, această intoleranță provoacă dureri abdominale, diaree, balonare și vărsături. Dar pentru majoritatea pacienților, este asimptomatica sau prezintă simptome atipice: dureri articulare, crampe musculare, tulburări de fertilitate, avorturi spontane repetate.

Pe termen lung, intoleranța la gluten, numită și boală celiacă, poate duce la creșterea lentă la copii, oboseală, osteoporoză, boli autoimune și tulburări neurologice. Poate apărea la toate vârstele, apare chiar, în 20% din cazuri, după 60 de ani.

Cum afli dacă ai intoleranță la gluten?

Când să alegeți dieta fără gluten? În prezența simptomelor sugestive, diagnosticul se bazează pe un test de sânge pentru a identifica anticorpii specifici bolii, antitransglutaminazele. Apoi este confirmata de biopsiile intestinale efectuate în timpul endoscopiei, sub anestezie generală.

Renuntam la toate cerealele?

Singurul tratament pentru boala celiacă este urmarea unei diete stricte fără gluten. Această proteină se găsește în cereale precum grâul, orzul, secara și grâul. Prin urmare, produsele preparate cu aceste cereale ar trebui excluse din dieta. Concret, asta înseamnă să nu mananci pâine, paste, grâu, griș, cușcuș, prăjituri, produse de patiserie, pizza, hamburgeri, pesmet și făină.

Urmand această dietă, simptomele dispar în decurs de o lună, iar în decurs de un an starea mucoasei intestinale revine la normal.

Ce putem consuma daca avem intoleranta la gluten

Din fericire, există multe alimente fără gluten, cum ar fi carnea și peștele, legumele proaspete și uscate, fructele, ouăle, laptele, porumbul și derivații acestuia, orez, cartofi, quinoa, soia, hrișcă. La fel ca toate produsele dietetice inscriptionate „fără gluten”.

Unii oameni sunt hipersensibili la gluten fără a fi intoleranți la această proteină. Pentru ei, îndepărtarea acesteia are un interes, deoarece le aduce o bunăstare intestinală rapidă.

Dar pentru alții, dieta fără gluten nu are niciun beneficiu. Dacă toleram această proteină, nu are rost să o eliminăm sub pretextul că este dăunătoare. La fel, pentru a slăbi, este din nou inutila dieta fara gluten, deoarece produsele fără gluten sunt la fel de calorice.