Când primesc fermierii ieșeni banii europeni? Pandemia de coronavirus amână o parte din controale în fermele din Iași

de: Raluca Costin
04:00, 28 mart. 2020

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, instituția a adoptat măsurile cu caracter special aplicate în ultima perioadă, respectiv măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Pentru ca fermierii care au depus proiecte europene să beneficieze de fondurile nerambursabile solicitate, instituția a luat mai multe măsuri în acest sens. Astfel, au fost stabilite vizitele pe teren de către experții AFIR pentru fiecare situație în parte. În cazul proiectelor pentru care beneficiarii au depus tranșe intermediare de plată, experții AFIR vor putea autoriza plata fără a efectua vizita la locul investiției, doar în baza verificării documentare a dosarului cererii de plată. În această situație, vizita la locul investiției se va efectua la următoarea tranșă de plată.

Nu se mai fac vizite în teren

În ceea ce privește proiectele pentru care beneficiarii depun cererile de plată, tranșa finală, experții AFIR Iași vor efectua vizita la locul investiției. O excepție de la această regulă este autorizarea la plată către beneficiari fără a mai efectua vizita la locul investiției dacă a fost efectuată anterior cel puțin o vizită pe teren în perioada de implementare și dacă, în urma analizei efectuate la nivelul conducerii AFIR Iași, se constată că zona în care este investiția este una cu risc epidemiologic ridicat. În această situație, vizita la fața locului se va realiza de către serviciile tehnice ale AFIR în perioada imediat următoare întreruperii restricțiilor cauzate de COVID-19.

Activitatea cu publicul, suspendată

De asemenea, la nivelul AFIR Iași a fost suspendată activitatea de lucru cu publicul și aceasta se va derula doar online. Audiențele acordate de către personalul de conducere al AFIR vor fi acordate exclusiv telefonic. Totodată, AFIR interzice accesul în sediul central regional și Oficiul Județean tuturor persoanelor pentru care autoritățile române competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea duratei acestora, care au călătorit în ultimele 14 zile într-una din zonele cu risc de contaminare prevăzute în Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19 sau care au intrat, în ultimele 14 zile, în contact cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru o posibilă infecție cu COVID-19.