Când poți începe diversificarea la bebeluși? Iată câteva sfaturi utilile

de: cristian.george
10:12, 25 sept. 2023

Diversificarea la bebeluși este procesul prin care micuțului i se dă să mănânce și altceva decât laptele matern. Este un proces deosebit de important, iar mămicele se întreabă când pot începe această acțiune.

Părinții se pot confrunta cu numeroase momente de cumpănă cum ar fi tusea la copii. Din aceste considerente este bine ca pe lângă informațiile din online, să apelați și la ajutor de specialitate.

Diversificarea la bebeluși! Când putem începe

Diversificarea la bebeluși este un proces deosebit de important. Hrana pentru sugar și copilul mic joacă un rol esențial în asigurarea sănătății lor pe termen lung și a dezvoltării lor viitoare că adulți. Primii doi ani de viață sunt deosebit de critici, deoarece în această perioadă creșterea și dezvoltarea lor se desfășoară la un ritm foarte rapid.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, precum și Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca, în primele 4-6 luni de viață, bebelușii să fie alimentați cu lapte matern, atunci când este posibil. Dacă acest lucru nu este posibil sau dacă există contraindicații pentru consumul de lapte de mamă, atunci se pot utiliza alternative precum formulele de lapte praf.

Procesul de introducere a alimentelor solide, cunoscut sub numele de diversificare sau alimentație complementară, reprezintă tranziția de la o dietă exclusiv lactată la o dietă mai variată, prin introducerea treptată a alimentelor semisolide, diferite de lapte.

De obicei, acest proces începe în jurul vârstei de 6 luni a bebelușului, cu excepția situațiilor speciale în care poate începe mai devreme, adică la 5 sau chiar 4 luni. Aceste cazuri pot include situații în care bebelușul nu câștigă în greutate, chiar dacă este hrănit corect la sân, sau când acesta cere frecvent sân și pare foarte flămând după alăptare.

Este esențial de menționat că diversificarea nu ar trebui să înceapă niciodată înainte de vârsta de 4 luni. Introducerea alimentelor solide înainte de această vârstă poate crește riscul apariției alergiilor (respiratorii, cutanate și digestive), chiar și în cazul în care nu există istoric familial de alergii. De asemenea, există un risc crescut de acumulare excesivă de grăsime (obezitate) și de dezvoltare a problemelor respiratorii.

Pe măsură ce diversificarea avansează și mai multe alimente sunt introduse în dieta bebelușului, aspectul, consistența și mirosul scaunului său se schimbă, devenind tot mai asemănător cu cel al unui adult.

Cum arată diversificarea la bebeluși

Pediatrii oferă două abordări pentru începerea diversificării alimentației bebelușilor, fiecare fiind determinată de greutatea în raport cu vârsta a sugarului.  Pentru sugarii cu o greutate mai mică decât cea așteptată pentru vârsta lor, introducerea alimentației complementare începe cu cereale. Acestea sunt alese datorită conținutului lor ridicat în calorii și a conținutului bogat în fibre alimentare. În primele 4-6 luni de viață, se recomandă să începeți cu cereale fără gluten, care sunt ușor de digerat și mai puțin susceptibile să provoace alergii (cum ar fi orezul, porumbul, tapioca etc.). Cu toate acestea, treptat, puteți introduce și cerealele care conțin gluten (din grâu, orz, secară), pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolii celiace (o alergie la gluten) și a diabetului zaharat de tip I. Un alt avantaj al introducerii cerealelor este faptul că acestea conțin fier, asigurând astfel aportul necesar la această vârstă. Trebuie să ținem cont și să nu ne speriem dacă bebelușii au colici. Este o reacție normală a organismului.

În cazul sugariilor cu o greutate normală sau mai mare pentru vârsta lor, diversificarea începe cu supă de legume (cum ar fi morcovii, cartofii, păstârnacul, pătrunjelul etc.). Aceste legume sunt o sursă excelentă de amidon, vitamine, fibre și săruri minerale. După aproximativ 2-3 săptămâni, puteți adăuga carne de pasăre sau roșii în supă de legume, pentru a asigura aportul de fier necesar. Indiferent de ce diversificare la bebeluși alegeți este bine să întrebați specialiștii în domeniul sănătății pentru a vă asigura că al vostru copil are parte de cele mai bune metode.