Când nu se fac nunți în 2022: Care sunt aceste zile și care este explicația religioasă

de: BZI.ro
13:23, 14 dec. 2021

Cununia, cunoscută și sub numele de slujba nunții sau nunta este considerată un act sfânt dat de Dumnezeu în care, prin intermediul preotului se împărtășește harul Sfântului Duh unui bărbat și unei femei care se unesc liber în căsătorie. Cei care vor să-și lege destinele anul viitor trebuie să știe când nu se fac nunți în 2022 pentru a nu-și programa fericitul eveniment într-una dintre aceste zile.

Potrivit preoților, căsătoria reprezintă un legământ de iubire în care se regăsește atracția spirituală și cea trupească, o dragoste în care fiecare persoană o prețuiește pe cealaltă. În căsătorie, cele două persoane care își jură credință și respect reciproc trebuie să își accepte jertfele și să se găsească în înțelegere mereu.

Când nu se fac nunți în 2022: Ce spun preoții

În religia ortodoxă, cei care se căsătoresc trebuie să respecte anumite reguli pentru a putea fi cununaţi religios. Cea mai importantă regulă spune că data fixată pentru nuntă să nu fie într-o perioadă în care este post.

În Taina Căsătoriei nu este prevăzută vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti prevăd perioade când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă.

Unii preoți susțin că există anumite reguli din două motive. Primul este acela că nu se fac nunți în zilele de post deoarece în această perioadă trebuie să existe o postire sufletească, dar și trupească. Adică abstinența nu trebuie să constea doar în abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a viitorilor soţi.

Pentru viitori miri, abstinenţa în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului, or, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală.

Al doilea motiv este acela că slujba Tainei Nunţii este urmată de petreceri. Ori în asemenea situații nu poți face o petercere la care să se dea mâncare de post, iar atmosfera exuberantă a nunţii să fie într-o totală contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului.

Când nu se fac nunți în 2022: Care este orânduiala bisericii

Potrivit orânduielilor bisericești, nunțile nu se celebrează în toate zilele de post și posturile de peste an. Astfel, în cele patru mari posturi de peste an, în Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului), dar și în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc.

De asemenea, nunțile nu pot fi făcute în zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora:

  • 1 și 2 februarie (Întâmpinarea Domnului);
  • 1 iunie – 2 iunie (Înălțarea Domnului)
  • 11 iunie – 13 iunie (Rusaliile)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 13 și 14 septembrie (Înălţarea Sf. Cruci)
  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei (01 martie – 02 mai);
  • În perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie);
  • În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

În aceste zile în care nu se țin cuniile religiose nu se pot face nici botezuri.