Când mama sa i-a arătat pozele de când era mică, nu i-a venit să creadă. Este povestea Anastasiei, o fetiță născută prematur: „Arătam ca o sticlă de Coca-Cola” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 20 nov. 2023

Anastasia are 11 ani și aproximativ 50 de kilograme. Este o fetiță născută prematur, iar din pozele pe care mama sa i le-a arătat a observat că arăta ca o „sticlă de cola”. S-a născut la 900 de grame, dar mama, Oana Crică, o considera o puștoaică. Acest lucru până în momentul în care un medic a adus-o cu picioarele pe pământ.

O fetiță născută prematur s-a întors în brațele medicului care a salvat-o

Anastasia afirmă faptul că pentru ea controalele de rutină pe care le-a avut timp de doi ani au fost ca niște teme pentru acasă

Părintele povestește cât de greu i-a fost să-și vadă copilul într-un incubator, au încercat-o multe emoții, însă avea în sufletul său o bucurie, anume cea că a născut la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, avea încredere în medicii de acolo că vor face tot posibilul pentru fetița sa. Așa s-a și întâmplat, iar Anastasia s-a întors în brațele celui care i-a salvat viața, arătându-i că a crescut și că a ținut cont de sfaturile pe care le-a primit

„Sunt mămica puștoaicei Crică, i-am spus medicului când am venit să-mi vizitez copilul, însă medicul mi-a răspuns că puștoaică va fi când va avea 9 kilograme, nu 900 de grame, mi-a tăiat piuitul. Apoi, părintele Dan Damaschin a venit și a spus că ar trebui să o botezăm, pentru cei care sunteți doar invitați și pentru copiii de aici, trebuie să știți că voi nu ați văzut niciodată cristelnița. Pentru că prematurii au un fel de botez care vine din două părți, cel făcut în incubator și completarea de botez.

Țin minte că a trebui să mă învoiesc de la muncă și mi se părea că trag chiulul de la școală, pentru că trebuia din trei în trei ore să fim aici (n.r. – Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași), erau momente în care nici măcar nu mai mergeam acasă, pentru că era o cafenea foarte aproape și rămâneam acolo. A fost foarte greu,  aveam senzația că nu fac la fel de multe ca personalul medical, că meseria mea de mamă nu este complexă și că ei fac mai mult decât mine. De fapt și de drept, ei asigură supraviețuirea copilului care s-a născut prematur.

Țin minte că am lăsat prima sticluță cu lapte de 100 de mililitri și m-am supărat pentru că i-au dat doar un mililitru, după am înțeles de ce, țin minte că eram supărată pentru că nu o văzusem niciodată și pentru că de fiecare dată când ajungeam la ușă trebuia să ne schimbăm, erau mămici foarte triste că au ajuns în această situație, cu toate acestea, eu mă bucuram că sunt într-un oraș atât de mare, mă gândeam cum ar fi fost dacă Anastasia s-ar fi născut la Dorohoi”, subliniază mama Anastasiei.

Mândria echipei de medici din secția ATI

Părintele povestește cât de greu i-a fost să-și vadă copilul într-un incubator, au încercat-o multe emoții

Anastasia afirmă faptul că pentru ea controalele de rutină pe care le-a avut timp de doi ani au fost ca niște teme pentru acasă pe care trebuia să le facă și în special trebuiau să fie corecte, pentru că viața ei era în joc. De fiecare dată când se întorcea la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași se simțea ca acasă. În trecut aștepta cu nerăbdare să vadă care este medicul care îi va fi alături în ziua respectivă, voia să crească și să-i arate celui care a salvat-o că eforturile lui nu au fost în zadar.

Anastasia spune că pentru ea acestea au fost ca teme pentru acasă, însă se referă la controale.

„De fiecare dată când veneam în spital mă întreba care este medicul cu care va vorbi astăzi, pentru noi era ca o revedere cu prieteni buni, voiam să arătăm medicilor că am făcut treabă bună, să arătăm cât a crescut, ce mai știm să facem, pentru ca munca lor să fie răsplătită cu ceea ce am reușit și noi să facem. Ne-au ajutat să plecăm acasă când Anastasia avea 2,20 kilograme”, mărturisește, cu ochii în lacrimi, Oana Crică, mama puștoaicei de 900 de grame.

Anastasia, o fetiță născută prematur, a reușit să câștige lupta și reprezintă mândria medicilor din secția ATI, din acest motiv a primit o diplomă  cu „titlul” de absolvent de Terapie Intensivă Neonatală.