Când este indicată medicația antihipertensivă? Află totul despre mecanismul de acțiune a acesteia
Medicația antihipertensivă este indicată pentru menținerea tensiunii arteriale crescute în limite fiziologice. De regulă, aceasta este recomandată de medici pentru reducerea tensiunii sistolice sub 130-140 mm Hg și a celei diastolice sub 80-90 mm Hg.
Înainte de începerea tratamentului cu medicamente antihipertensive, se insistă asupra modificării stilului de viață, în funcție de stadiul bolii și de starea generală de sănătate a pacientului. De asemenea, tratamentul devine obligatoriu, din momentul confirmării diagnosticului, deoarece hipertensiunea arterială este o boală care poate crește riscul de infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau boală cronică de rinichi.
Cele mai folosite medicamente antihipertensive sunt: diureticele (indapamidă, amilorid), beta-blocantele (metoprolol, propranolol, carvedilol), blocantele de canale de calciu (nifedipină), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), vasodilatatoarele (hidralazină, minoxidil).
Când este indicată medicația antihipertensivă?
Medicația antihipertensivă este utilizată pentru tratarea hipertensiunii, în funcție de gradul de severitate a afecțiunii și existența comorbidităților. De exemplu, în pre-hipertensiune (120-139/ 80-89 mmHg), care nu este considerată patologică, se recomandă optimizarea stilului de viață. În schimb, în hipertensiunea de stadiul I (140-159/ 90-99 mmHg) sunt indicate diureticele tiazidice sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocanții receptorului pentru angiotensină, beta-blocantele, blocantele de canale de calciu, sau o combinație medicamentoasă. În cazul hipertensiunii de stadiul II ( >= 160/ >=100) este necesară combinarea a două clase de antihipertensive, de obicei un diuretic tiazidic și un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei/ blocant al receptorului pentru angiotensină/ beta-blocant/ blocant de canale de calciu.
Cum se clasifică medicamentele antihiptensive și care este mecanismul lor de acțiune?
Medicamente antihipertensive sunt următoarele: diuretice (tiazidice (hidroclortiazida, indapamida), de ansă (furosemid), economisitoare de potasiu (amilorid)), anti-adrenergice (beta-blocante (atenolol, bisoprolol, propranolol, pindolol), alfa-blocante (prazosin, doxazosin), agenți cu acțiune centrală (metildopa, clonidină)), blocante de canale de calciu (dihidropiridinice (nifedipină, amlodipină), non-dihidropiridinice (diltiazem, verapamil)), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril, perindopril), blocanți ai receptorului pentru angiotensină (losartan, candesartan, telmisartan), blocanți ai reninei (aliskiren) și vasodilatatoare (minoxidil, hidralazină).
Iată mecanismul de acțiune al acestor medicamente.
Diureticele
Diureticele contribuie la eliminarea de sodiu și apă din organism, ceea ce scade volumul de lichid circulant din vasele de sânge. Prin urmare, efortul cardiac este redus și, implicit scade și rezistența pe care o opun vasele de sânge.
Anti-adrenergicele
Această clasă de medicamente blochează receptorii pentru catecolamine (beta și/sau alfa). În acest fel, este prevenită acțiunea stimulatoare a acestora asupra inimii și vaselor de sânge.
Alfa-blocantele
Efectul acestora este unul vasodilatator. Alfa-blocantele blochează receptorii alfa 1 de la nivelul vaselor, ținând la distanță vasoconstricția.
Blocantele canalelelor de calciu
Aceste medicamente ajută la relaxarea peretelui arterial, prin scăderea influxului de calciu în celulele musculaturii netede.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei au puternice efecte vasoconstrictoare. Blocarea acestei enzime previne vasoconstricția datorată angiotensinei II.
Blocanți ai receptorului pentru angiotensină
Efectul acestor medicamente este asemănător cu cel al inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei, preîntâmpinând activitatea acesteia pe vasele de sânge.
Blocanți ai reninei
Aceste medicamente, introduse recent în practica medicală, anulează efectele vasoconstrictoare ale axului renină-angiotensină-aldosteron. Scad eficient tensiunea arterială.
Vasodilatatoarele
Vasodilatatoarele fac ceea ce le spune și numele: dilată vasele sanguine. Aceste antihipertensive sunt utilizate în tratamentul hipertensiunii în caz de eșec terapeutic cu alte clase de medicamente.