Când este echinocțiul de primăvară 2021 și cum ne afectează acesta
La sfârșitul acestei săptămâni vom marca echinocțiul de primăvară pentru anul 2021, moment în care ziua și noaptea sunt egale. Această zi este, în emisfera nordică, debutul primăverii astronomice, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Acest fenomen, în care ziua și noaptea au aceeași durată, se petrece de două ori pe an.
Echinocțiul este fenomenul astronomic în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Anul acesta, echinocțiul de primăvară în emisfera nordică va avea loc sâmbătă, 20 martie, la ora 11:37. La acest moment, Soarele va traversa ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică. Astfel, se marchează debutul primăverii astronomice.
Echinocțiul de primăvară 2021
Echinocțiul este un fenomenul care are loc de două ori pe an. Prima dată se întâmplă atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, iar a doua oară, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și treece din emisfera nordică în cea sudică. În funcție de emisfera în care suntem, aceste momente sunt echinocțiul de primăvară sau de toamnă.
Această expresie este derivată din două cuvinte latine – aequus (egal) și nox (noapte). Adică avem perioada nocturnă și cea diurnă egale pe parcursul acestei zile. Odată cu ziua la care se petrece echinocțiul de primăvară, care anul acesta este pe 20 martie, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe data de 21 iunie, când se termină primăvara astronomică și avem solstițiul de vară.
Cum suntem afectați de echinocțiul de primăvară
Foarte multă lume consideră că echinocțiul de primăvară este responsabil pentru starea ciudată pe care o avem în această perioadă. Deoarece echinocțiul este singura zi a anului în care diurnul și nocturnul sunt egale, unii cred că este un proces de restabilire a echilibrului. Echinocțiul de primăvară este și un simbol al sfârșitului iernii reci și al începutului perioadei însorite, de primăvară.
Această dată este un timp de renaștere în care toată natura revine la viață. În vremurile străvechi, ritualurile care se făceau la echinocțiul de primăvară avea legătură cu curățarea energiei vechi. De aici și tradiția noastră de „curățare de primăvară”, fie că o facem prin post, ori la nivel spiritual! Acum ne simțim mai energici și dorim să o luăm de la zero pe multe planuri.
Mai mult, American Scientific a confirmat că „astenia de primăvară” este un fenomen real, în strânsă legătură cu echinocțiul. În această perioadă, foarte mulți oamenii experimentează un sentiment de neliniște și schimbări ale stării mentale. De asemenea, s-a constatat că, deși unii se simt euforici, aceștia sunt mai predispuși să prezinte anumite alergii, dureri de cap, migrene, insomnie și oboseală.
De ce ne simțim obosiți în această perioadă
Odată cu schimbările de anotimp, creșterea cantității de lumină reprezintă un semnal pentru animale și plante. Iar pentru unii oameni, aceste schimbări pot declanșa o schimbare a dispoziției. În timpul iarnii, zilele mai scurte, cu mai puțină lumină solară, supără ceasul intern al corpului. Iar prin aceasta se ajunge la pierdere de energie vitală.
Totodată, echinocțiul ne reamintește că, deși putem percepe lumina și întunericul ca fiind distincte, acestea există doar în comuniune, una din cealaltă. Abia atunci când îmbrățișăm această idee, reușim să ne înțelegem mai bine. Așadar, echinocțiul de primăvară 2021 este un moment potrivit pentru schimbare.