Cand banala frica inseamna boala
Cand banala frica inseamna boala. Frica este o emoție întâlnită frecvent în diferite tipuri de situații. Există milioane de temeri și pot fi explicate sau par să nu vină de nicăieri. Teama de moarte sau de boală pare total rezonabilă din punct de vedere psihologic.
Există, de asemenea, fobii care, dimpotrivă, par mult mai iraționale și excesive precum alopofobia (frica de chelie), carpofobia (frica de fructe) sau fobofobia (frica de a fi surprins).
Oricare ar fi cauza, sentimentul de teamă este real și îl poți simți în fiecare zi.
Cand banala frica inseamna boala. Manifestări fizice ale acestui sentiment
În psihologia experimentală, considerăm că există atât de multe emoții primare, inclusiv frică, bucurie, surpriză, furie, tristețe și dezgust. Fiecare poate fi analizată la nivelul expresiilor noastre faciale, deoarece implică reacții fizice vizibile.
Frica are consecințe și asupra organismului nostru. Induce o serie de schimbări in creier. Reacția noastră va depinde de estimarea noastră cognitivă, care combină alte elemente specifice fiecăruia dintre noi (interesele, dorințele, așteptările, credințele noastre etc.) și poate lua forma de protecție sau luptă.
Această emoție accelerează rata metabolismului. Simțim creșterea tensiunii arteriale, nivelul de adrenalină este crescut, la fel și nivelul glicemiei noastre. Mușchii noștri se contractă și funcțiile esențiale în acest moment din corpul nostru sunt întrerupte.
Putem transpira, putem avea greață. Când ne este frică, adesea suntem fără apărare, mai ales că percepția noastră este modificată și obiectul fricii noastre poate lua proporții exagerate.
Simptomele vizibile în mod clar, dar cu un obiectiv specific
Dar această emoție este totuși un mecanism adaptat mediului nostru care, din când în când, ne oferă motive pentru a avea temeri raționale. Frica ne permite să realizăm pericolul și o amenințare, astfel încât, în teorie, să putem reacționa rapid.
Ceea ce percepem ca un atac sau un pericol poate fi o amenințare directă sau indirectă pentru integritatea noastră corporală sau chiar un atac asupra stimei noastre de sine. Prin urmare, frica are un obiectiv specific care este supraviețuirea noastră și trebuie să ne pregătească să o depășim în viitor.
Cum să gestionezi frica
Nivelurile noastre de frică depind foarte mult de experiența noastră de control. De multe ori ne este mai frică în situațiile în care simțim că nu suntem în control. De exemplu, accidentele rutiere sunt mai importante decât accidentele cu avionul, dar mai multe persoane se tem să zboare, deoarece nu au control direct în acest caz. Deci, trebuie lucrat pentru a avea senzația de a controla situația, cel puțin psihologic.
Frica este necesară pentru supraviețuirea noastră. Dacă simți că ești copleșit de temerile tale, acum poate fi momentul să faci o căutare in suflet, singur sau cu sprijinul unui profesionist.
Ia un caiet și scrie cum ai vrea să trăiești, cum ți-ar fi plăcut să fie viața ta. Adăugați, de asemenea, ceea ce vă oprește sau vă împiedică să vă îndepliniți planurile și cum să împiedicați să vă afecteze.
Cand banala frica inseamna boala. De ce vă este frică?
Cunoaște-te emoțional pentru a-ți gestiona mai bine temerile, funcțional, și cele ale celor din jurul tău.
Creșterea nivelului de inteligență emoțională și depășirea fricilor este foarte bună pentru bunăstarea noastră. Acest lucru ne permite să ne dezvoltăm progresiv întregul potențial.