Cand aspartamul devine periculos pentru organism
Corpul uman a fost proiectat sa foloseasca rezervele de zahar din sange in beneficiul sau. Insa, pentru a functiona optim, corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de zahar, care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l. Multi oameni nu stiu daca sa apeleze linistiti la produsele light, care sunt dietetice, adica fara zahar, dar cu indulcitori. La nivel mondial se duce o lupta intre asociatiile de prevenire a cancerului sau a diabetului, care sustin ca indulcitorii artificiali dauneaza organismului si cele care sustin contrariul.
Studii recente demonstreaza ca indulcitorii artificiali si, in special, aspartamul nu au nici o legatura cu dementa, cancerul, tulburarile de comportament, pierderea parului si alte boli. In urma cercetarilor biochimice, clinice si de comportament asupra subiectilor, a reiesit ca o doza zilnica de 40 mg/kg de aspartam este sigura. Aceasta doza este echivalentul a 10 pahare de bautura indulcita artificial. In majoritatea tarilor vestice zaharul asigura aproximativ 10% din totalul de calorii. Daca ar fi inlocuit de indulcitorii non-calorici, atunci obezitatea ar putea fi de domeniul trecutului.
Avantajele indulcitorilor artificiali
Indulcitorii artificiali, printre care si aspartamul au cateva avantaje. Au gust asemanator cu al zaharului, dar nu afecteaza dintii si nu produc carii. Intensifica aroma fructelor, atunci cand sunt folositi in prajituri si in bauturi. Unii sunt recomandati persoanelor cu diabet, putand fi folositi in diete. Majoritatea produselor care contin indulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, sunt cunoscute publicului. Ele au pe ambalaj mentiunea: „No sugar/ Nu contine zahar”. Insa, exista si cateva produse care nu ne dau de banuit. Intre acestea se gasesc: cereale, iaurt, guma de mestecat, pudra de ceai rece, bomboane, budinca la plic.
Aspartam versus zahar
1/2 cupa de inghetata fara zahar contine cu 60 de calorii mai putin decat 1/2 cupa de inghetata cu zahar. O felie de branza light are cu 100 de calorii mai putin fata de o felie de branza grasa. De asemenea, 227 de grame de iaurt light ofera cu 130 de calorii mai putin decat aceeasi cantitate de iaurt normal cu fructe. Iar o sticla obisnuita de suc dietetic contine cu pana la 150 de calorii mai putin decat un suc obisnuit.