Cancerul de col uterin face ravagii! Sute de femei care au intrat în Caravana IRO au rămas stupefiate când au aflat rezultatul testului Babeș Papanicolau! Multe dintre acestea nu au fost la ginecolog de zeci de ani

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 01 sept. 2020

Cancerul de col uterin face ravagii printre sute de femei care au intrat în Caravana IRO și au făcut testul Babeș Papanicolau. Acestea au descoperit că au leziuni precanceroase extrem de grave. Femeile au povestit medicilor că nu au mers niciodată la ginecolog pentru că nu au avut bani. Dacă nu ar fi fost văzute la timp de un specialist, și-ar fi putut pierde viața

Cancerul de col uterin face ravagii printre sute de femei care au intrat în caravana IRO și au rămas stupefiate când au aflat rezultatul testului Babeș Papanicolau, iar medicii spun că multe dintre acestea nu au fost la ginecolog de zeci de ani. De pe data de 18 iunie, Caravana IRO și-a reluat activitatea. Peste 1.200 de femei provenite din zone defavorizate din Botoșani, Vaslui și Bacău au avut posibilitatea de a-și face gratuit testul Babeș Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin. Peste 200 de femei au fost descoperite cu leziuni precanceroase. Multe dintre acestea au spus medicilor că nu au mers la ginecolog de zeci de ani, singura dată fiind atunci când au dat naștere unui copil. Nedescoperite la timp, leziunile precanceroase pot fi fatale. Femeile își pot pierde viața și asta pentru că apariția bolii nu este zgomotoasă.

Dr. Laurențiu Bontaș: „Sunt și femei tinere care nu au făcut niciodată testul Babeș Papanicolau”

Este greu de crezut, dar este adevărat. În secolul XXI, la câțiva kilometri distanță de oraș, zeci de femei nu au mers niciodată la ginecolog. Caravana IRO s-a deplasat în zonele din care acestea provin și au făcut descoperiri uluitoare. Din numărul total de femei investigate, peste 200 sunt suspecte de cancer de col uterin, având leziuni precanceroase.

„Am reluat activitatea cu Caravana IRO de pe data de 18 iunie. De atunci, în medie, 1.200 de femei au făcut testul Papanicolau. Ne-am deplasat în Botoșani, Vaslui și Bacău. Din numărul total de femei, aproximativ 20 la sută au fost depistate cu leziuni precanceroase. Ceea ce am depistat este faptul că foarte multe femei nu au mers niciodată la un ginecolog. Sunt femei de 64 de ani care, singura dată când au mers la ginecolog, a fost când au dat naștere unui copil. Totodată, sunt și femei tinere care nu au făcut niciodată testul Babeș Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin”, spune dr. Laurențiu Bontaș, medic primar ginecolog la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași.

În următoarele două luni, Caravana IRO va merge în 10-15 sate din județul Iași. Multor femei le este frică de infecția cu COVID-19, dar medicii le asigură că se iau toate măsurile de protecție

În lunile septembrie și octombrie, Caravana IRO va vizita 10-15 sate din județul Iași. Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul de femei care pot face testul de depistare a cancerului de col uterin în Caravana IRO a scăzut și asta pentru că timpii de dezinfectare după fiecare pacientă sunt mult mai mari. Totodată, așa cum spun medicii, unele femei sunt reticente. Din frica de a nu se infecta cu coronavirus, refuză să se prezinte la consult.

„Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul de femei care pot beneficia prin Caravana IRO de testarea Babeș Papanicolau, testul de depistare a cancerului de col uterin. Din cauza pandemiei de COVID-19, suntem nevoiți să dezinfectăm o perioadă mai îndelungată după fiecare pacientă. Totodată, observăm o reticență și din partea pacientelor. Multe nu vor să se prezinte la testare din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Noi ne-am luat și ne luăm toate măsurile necesare pentru a putea proteja mai întâi pacienta și, totodată, pe noi, cadrele medicale”, mai spune dr. Laurențiu Bontaș.

Femeile descoperite cu leziuni precanceroase severe necesită o intervenție chirurgicală care le-ar putea salva viața

Anul trecut, peste 2.000 de femei au aflat că au leziuni importante pe col. Netratate la timp, acestea provoacă cancerul. Multe femei care au beneficiat de serviciile de screening prin intermediul caravanei IRO au depistat că sunt suspecte de cancer de col uterin. Anul trecut, din 5.700 de paciente testate, 2.000 au descoperit leziuni care le-ar fi putut pune viața în pericol.

„Pacientele care au leziuni severe se prezintă la IRO pentru tratament și investigații suplimentare. Leziunile sunt eliminate printr-o intervenție chirurgicală cu anestezie și le garantează că au prevenit apariția cancerului de col uterin. Testul Babeș Papanicolau este salvator de viață. În general, cancerul de col uterin nu are simptome specifice. De aceea, testarea este extrem de importantă, pentru a descoperi din timp posibilele pericole. Anual, la nivel național, sunt depistate cu cancer de col uterin peste 4.000 de femei. Repercusiunile bolii sunt extrem de grave. Pacientele care se prezintă la caravana IRO sunt femei care se îngrijesc de sănătatea lor și sunt informate de către asistenții comunitari”, mai spune medicul ieșean.