Cancerul de col uterin este vindecabil. Testele necesare pentru identificarea bolii
Cancerul de col uterin este vindecabil dacă este administrat un tratament la timp. Această boală se situează pe locul al doilea, după cancerul endometrial, în rândul cancerelor genitale la femei. Dar în grupul de vârstă cuprins între 15 și 54 de ani, acesta domină structura cancerului genital la femei.
Boala nu se dezvoltă niciodată în epiteliul neschimbat. Modificările pre-tumorale din epiteliu preced întotdeauna cancerul de col uterin. Aceste modificări se numesc displazie sau neoplazie intraepitelială cervicală. Cercetările moderne au dovedit că 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de virusul comun HPV, virusul papiloma uman, care poate provoca displazia epitelială cervicală. Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune precanceroasă se va transforma în cele din urmă în cancer glandular sau cancer cu celule scuamoase. Este important de știut că, indiferent de stadiul bolii, cancerul de col uterin se tratează cu succes. Iar dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient, CCR este vindecat în 90 la sută sau mai mult din cazuri.
Cancer de col uterin este vindecabil. Cum se face diagnosticul bolii?
Majoritatea pacienților nu au nicio plângere. Boala este depistată întâmplător în timpul examenului citologic. Colposcopia este, de asemenea, importantă și permite medicului să examineze în detaliu colul uterin și să detecteze 90% din cazurile de displazie.
Scopul colposcopiei este de a examina epiteliul vaginului, colului uterin, vaginului și vulvei sub mărire, de a identifica zonele de displazie și de a efectua o biopsie țintită a zonelor modificate pentru a confirma diagnosticul. Acesta este motivul pentru care este atât de important să vă consultați medicul ginecolog în fiecare an.
Indiferent de rezultatele testului citologic, se face o biopsie a tuturor leziunilor cervicale dacă se suspectează cancer de col uterin. Un chiuretaj de canal cervical este indicat dacă examenul citologic arată un grad ridicat de epiteliu scuamos, iar colposcopia nu prezintă anomalii și într-o serie de alte cazuri.
O metodă de investigație este o tomografie computerizată spiralată cu dublu contrast. Colonoscopia și testul PET pot fi indicate în unele cazuri. PET-CT este utilizat înainte de planificarea radioterapiei pentru a identifica ganglionii limfatici afectați și atunci când se suspectează o recidivă.
Opțiunile de tratament oferite de medici. Tipurile de terapii și efectele acestora
În funcție de stadiul bolii, există mai multe opțiuni de tratament, precum și combinații ale acestora. În cazul cancerului, este posibilă conizarea colului uterin, îndepărtarea circulară a unei părți a colului uterin.
Boala poate fi tratată și prin intervenție chirurgicală, adică îndepărtarea colului uterin, a uterului, a ganglionilor limfatici și, în unele cazuri, a apendicelor. Clinicile moderne oferă tratament chirurgical de conservare a organelor pentru pacientele tinere. Practic conservarea ovarelor cu îndepărtarea corpului și a colului uterin. Ovarele sunt mutate în partea superioară a abdomenului pe vasele lor de sânge, astfel încât să nu moară în timpul radioterapiei.
Chimioradioterapia poate fi un tratament de sine stătător și un tratament suplimentar ca terapie postoperatorie. Comparativ cu radioterapia postoperatorie, chimioterapia și radioterapia simultană reduc rata de progresie a bolii cu 30-50%. Brahiterapia este o metodă de iradiere locală a colului uterin..
Cu siguranță cancerul de col uterin este vindecabil și poate fi ameliorat dacă se urmează tratamentul potrivit. Alte abordări terapeutice au ca scop ameliorarea simptomelor individuale. Pentru sindromul de durere sunt recomandate medicamentele analgezice, blocarea plexului nervos și chimioterapie.