Cancerul de col uterin: care sunt simptomele si cauzele
Cancerul de col uterin este o tumoare care crește pe colul uterin, partea inferioară a uterului emergând în vagin. Înainte de 25 de ani, este excepțional, apoi incidența sa se amplifică treptat până la bătrânețe. Se manifestă mai ales între 45 și 55 de ani, dar și mult mai târziu. După cancerul de sân, cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer la femei. Care sunt simptomele si cauzele?
Cauzele cancerului de col uterin
Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (papilomavirus uman), dintre care unele tipuri pot determina dezvoltarea cancerului. Acești viruși sunt responsabili pentru 99% din cancerele de col uterin.
Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Există câțiva factori de risc:
– lipsa controalelor ginecologice;
– primul raport sexual precoce;
– tutunul;
– un nivel socio-economic scăzut;
– infecții cu transmitere sexuală;
– deficiențe imune (HIV, transplant etc.);
– prezența mai multor parteneri sexuali.
Cancerul de col uterin: care sunt simptomele
Acest tip de cancer progresează lent, fără a da semne specifice. Sângerarea poate apărea, dar într-un stadiu avansat. Cea mai bună modalitate de a observa anomaliile în timp este de a face un test frotiu în mod regulat.
De la apariția leziunilor precanceroase pe colul uterin până la apariția cancerului real, durează mai mult de zece ani. În această perioadă de timp, femeia nu prezintă niciun simptom, fără sângerări sau scurgeri vaginale.
Screening-ul este esențial
Numai screening-ul regulat, efectuat de un ginecolog, prin frotiu (adică o probă luata din colul uterin) poate identifica primele anomalii. Testul HPV a devenit examenul de referință. Permite identificarea mai bună a papilomavirusurilor (HPV), responsabili de cancerul de col uterin.
Sângerări tardive
Cancerul de col uterin nu prezintă primele semne decât într-un stadiu invaziv, când celulele anormale au intrat în căptușeală. În acest stadiu, pot exista sângerări imediat ce atingeți colul uterin, de exemplu în timpul actului sexual.
Tratamente posibile
Tratamentul depinde apoi de cât de avansat este cancerul. Poate fi chirurgical, cu intervenții mai mult sau mai puțin complicate, în funcție de caz: îndepărtarea unei părți a colului uterin sau chiar a întregului uter. Într-un stadiu foarte avansat, tratamentul implică chimioterapie și radioterapie.