Cancerul amigdalelor: cauze, simptome si tratament

de: Echipa Bzi.ro
11:20, 25 oct. 2020

Cancerul amigdalian este o boală cauzată în principal de infecția cu papilomavirus (HPV). Care sunt simptomele, prognosticul pentru supraviețuire și cum să îl tratăm pentru a preveni reapariția? Cancerele amigdalelor fac parte din cancerele orofaringiene, ele însele fac parte din cancerul tractului aerodigestiv superior.

Cancerele orofaringelui și în special cele ale amigdalelor au crescut în ultimele decenii. Această creștere este cauzată de papilomavirusul oncogen (HPV). Există două tipuri de cancer amigdalian: cele legate de HPV și cele care sunt favorizate de consumul de tutun, canabis și alcool.

Simptomele cancerului amigdalelor: durere, dificultăți de înghițire

Există mai multe semne care pot sugera cancerul amigdalelor (care afectează de obicei doar o amigdală):

  • dificultăți la înghițire numită odinofagie,
  • dificultăți de mâncare (disfagie),
  • durere asemănătoare anginei în gât care persistă în timp

Mai rar, cancerul amigdalelor se poate manifesta ca o durere a urechii (dureri de urechi reflexe) pe partea afectată. Poate insa exista și apariția ganglionilor limfatici cervicali.

Cauze: tutun, alcool sau papilomavirus (HPV)

Consumul de tutun, alcool sau canabis este un factor de risc pentru cancerul amigdalelor neindus de HPV oncogen. Consumul de alcool și tutun are un efect sinergic, adică consumul lor potențează riscurile de cancer. Acest tip de cancer amigdalian afectează în principal bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Al doilea tip de cancer amigdalian este legat de infecția cu HPV care poate afecta profilurile mai tinere.

Cancerul amigdalelor și virusul papilomului

Infecția apare în timpul sexului oral-genital. Este o infecție frecventă. Studiile au arătat că, la un moment dat, aproximativ 10% dintre bărbați și 4% dintre femei au infecție HPV orofaringiană. Majoritatea acestor infecții orofaringiene cu HPV sunt eliminate de sistemul imunitar. Doar o minoritate persistă mulți ani și poate progresa spre cancer. La fel ca în cazul oricărei infecții cu transmitere sexuală, riscul de infecție crește odată cu numărul partenerilor sexuali și precocitatea primului act sexual.

Diagnostic

Dacă se suspectează cancerul amigdalelor, se efectuează o endoscopie sub anestezie generală care permite vizualizarea directă a leziunii care uneori este incomodă de examinat altfel, toate membranele mucoase ale tractului aerodigestiv superior sunt explorate în timpul acestei endoscopii pentru a nu omite a doua leziune, această examinare se efectuează sub anestezie generală și se numește panendoscopie VADS. Leziunile suspecte fac obiectul unor biopsii pentru a confirma sau nu diagnosticul. Dacă una dintre ele este canceroasă, se efectuează o evaluare a extensiei, adică efectuarea examinărilor pentru a evidenția existența altor locații ale celulelor canceroase care au migrat în ganglionii limfatici prin circulație limfatică sau metastaze la alte organe.

Tratamentul cancerului amigdalian

Cancerul de amigdală este tratat prin intervenție chirurgicală sau prin radio-chimioterapie, uneori în combinație. Cancerele induse de HPV sunt mai des tratate prin radioterapie combinată cu chimioterapie. Cu toate acestea, terapia aleasă depinde de mai mulți factori: starea de sănătate a pacientului, poziția leziunii și în special extinderea acesteia.

Orofaringectomia este tehnica chirurgicală de îndepărtare a acestor tipuri de cancer. Această intervenție chirurgicală se poate face minim invaziv folosind un robot, care evită o abordare cervicală și, prin urmare, o cicatrice aparentă. Poate fi urmată de radio-chimioterapie. Dacă dimensiunea leziunii este importantă, poate fi necesară o tehnică de reconstrucție a lamboului liber.

Rata de supraviețuire

De regulă, ratele de supraviețuire pentru cancerele ORL sunt de 60% la 5 ani. Acest procent diferă în funcție de etapele tumorii. Tumorile induse de HPV au un prognostic mai bun. Rata de supraviețuire la 5 ani este de 85% în cazul cancerului legat doar de papilomavirus (70% în cazul fumatului asociat) față de 45% în cazul cancerului datorat tutunului, alcoolului și fără prezența papilomavirusului.

Prevenirea pentru a evita reapariția

Pentru a preveni apariția cancerului amigdalelor, este recomandabil să eliminați expunerea la fum de tutun, la canabis și la alcool, știind că combinația de tutun și alcool potențează riscurile. Infecția cu HPV nu poate fi prevenită prin folosirea prezervativului. Singura modalitate de a reduce riscul de infecție nu este multiplicarea partenerilor. Nu exista încă suficientă retrospectivă pentru a ști dacă vaccinarea fetelor tinere împotriva papilomavirusurilor pentru prevenirea cancerului de col uterin va influența apariția cancerelor orofaringiene.