Cancer bucal – imagini, simptome și cauze. Ce măsuri de tratament sunt disponibile
Un diagnostic de cancer bucal, vizibil în imagini, este termenul general pentru cancerul care afectează interiorul gurii. Afecțiunea orală poate arăta ca o problemă comună cu buzele sau gura, cum ar fi pete albe sau răni care sângerează. Diferența dintre o aceasta și un potențial cancer este că aceste schimbări nu dispar. Lăsat netratat, cel din urmă se poate răspândi în întreaga cavitate bucală și gât până în alte zone ale capului și gâtului.
Aproximativ 63 la sută dintre persoanele care se confruntă cu un cancer oral sunt în viață la 5 ani după diagnostic. Maladia poate afecta gura și orofaringele. Orofaringele include părți ale limbii și plafonul gurii și partea mijlocie a gâtului, care este vizibilă atunci când gura este deschisă larg.
Cancer bucal – imagini, simptome și cauze
Cavitatea orală include buzele, gingiile, mucoasa din interiorul obrajilor, primele două treimi ale limbii, podeaua gurii (partea de sub limbă), prima parte a palatului și zona din spatele dinților de minte. O formă de cancer bucal, vizibil în imagini, începe în celulele scuamoase din cavitatea orală. Acestea sunt plate și, atunci când sunt observate la microscop, arată ca un solz de pește. Celulele normale devin canceroase atunci când ADN-ul lor se schimbă, încep să crească și să se înmulțească. În timp, aceste celule canceroase se pot răspândi în alte zone din interiorul gurii tale și apoi în alte zone ale capului și gâtului sau în alte părți ale corpului, cauzând alte forme de cancer. Aproximativ 75 la sută dintre persoanele care dezvoltă cancer oral fumează țigări, trabucuri, pipă sau folosește produse din tutun fără fum, cum ar fi tutunul de mestecat, tutunul de prizat, tutunul de nas sau pipele cu apă. Consumul regulat de cantități excesive de alcool și prea multe ore petrecute la soare fără a-ți proteja buzele cu cremă solară pot crește riscul, la fel și papilomavirusul uman (HPV) sau un istoric familial de cancer oral. Este important de menționat faptul că 25 la sută dintre persoanele care dezvoltă cancer bucal, vizibil în imagini, nu fumează și nu au alți factori de risc cunoscuți.
Cancerul oral are mai multe semne și simptome care pot fi confundate cu probleme comune sau schimbări în cavitatea bucală. De exemplu, s-ar putea să observi pete în interiorul gurii pe care nu le poți curăța și pot fi condiții precanceroase. Leucoplazia reprezintă niște pete plate albe sau gri în gură sau în gât, eritroplazia este asociată cu pete roșii ușor ridicate sau plate care sângerează la zgâriere, iar eritroleucoplazia se manifestă prin pete roșii și albe. Semnele și simptomele comune includ inflamația vaselor de sânge, ce se manifestă prin răni pe buze sau în interiorul gurii care sângerează ușor și nu se vindecă în termen de două săptămâni, puncte aspre sau cruste pe buze, gingii sau în interiorul gurii. În plus, poți experimenta sângerări fără un motiv evident, amorțeală, durere sau sensibilitate pe față și gât sau în gură care apar fără o cauză aparentă, dificultăți la mestecat sau înghițit, vorbit sau mișcatul maxilarului sau limbii, pierdere în greutate neintenționată, durere de ureche și respirație urât mirositoare cronică.
Diagnostic și măsuri de tratament
Un medic dentist poate depista un posibil cancer oral în timpul unuia dintre controalele regulate. De asemenea, poate continua cu teste preliminare sau te poate îndruma către un chirurg oral și maxilo-facial. Astfel, un specialist va examina întreaga cavitate bucală și ar putea palpa în jurul gurii. În plus, va examina capul, fața și gâtul pentru semne potențiale de pre-cancer sau cancer. Medicii folosesc o perie mică sau o spatulă pentru a răzui ușor zona în cauză pentru a obține celule examinate pentru cancer. Specialistul va îndepărta mici bucăți de țesut pentru a obține celule care vor fi examinate pentru cancer și va folosi o oglindă mică cu un mâner lung și subțire pentru a examina gâtul, baza limbii și o parte din laringe. Este posibil să folosească un endoscop pentru a examina zonele din gât și gură care nu pot fi văzute cu oglinzi.
Cele trei opțiuni principale de tratament pentru cancer bucal, vizibil în imagini, sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Programează o consultație cu medicul tău pentru a discuta despre scopul, efectele secundare și modalitățile de gestionare a efectelor secundare pentru toate opțiunile tale. Un specialist ia în considerare mai mulți factori înainte de a recomanda un tratament. Acești factori includ tipul de cancer oral pe care îl ai, dacă s-a răspândit de la locul inițial către alte părți ale gurii și gâtului sau alte părți ale corpului, starea generală de sănătate și vârsta. De asemenea, poate combina intervenția chirurgicală cu alte tratamente. Radioterapia folosește fascicule puternice de energie pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să crească. Terapia țintită utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca cu precizie anumite tipuri de celule canceroase fără a afecta celulele normale. Imunoterapia este un tratament pentru cancer care implică sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bolii. Cancerul bucal, vizibil în imagini, poate fi prevenit, iar tu poți juca un rol activ în acest proces.