Cancelarul Austriei are dubii în privința României, dar oferă un ‘Da’ categoric aderării Croației în spațiul Schengen

de: BZI.ro
11:00, 24 nov. 2022

Aderarea în spațiul Schengen a României este lăsată în stand-by până la probe viitoare. Cu toate că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, continuă să aibă obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, a declarat miercuri, 24 noiembrie, cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, relatează presa croată.

„Vom susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, fiind citat de agenţia de presă croată Hina.

„Croaţia şi-a îndeplinit toate obligaţiile, pentru că putem vedea de unde vin migranţii ilegali”, în timp ce România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele, a subliniat cancelarul Nehammer.

„Austria se confruntă cu o provocare majoră. Facem faţă presiunii uriaşe a migraţiei ilegale, iar noi nu păzim frontiera externă a UE”, a explicat cancelarul Nehammer.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România

Calea spre spațiul Schengen a României este plin de hopuri

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei ţări pentru aderarea în spațiul Schengen şi doar Bulgaria şi România se pot teme de un veto austriac, a mai declarat cancelarul Nehammer după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Precizările cancelarului german vin în contxtul în care ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia exprimându-şi opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a spus că numărul în creştere de solicitanţi de azil în Austria demonstrează că spaţiul Schengen nu funcţionează, mai completează presa croată.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România. Numai anul acesta, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în nici unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Mulţi dintre migranţii ilegali au intrat în Uniune prin România şi Bulgaria. Așadar, Austria se opune extinderii spaţiului Schengen la ţările care protejează ineficient frontiera externă a UE, ceea ce nu este cazul Croaţiei, explică jurnaliştii de la Zagreb.

Croația are mai multe șanse pentru aderare la Schengen

Declaraţiile cancelarului austriac Karl Nehammer făcute la Zagreb intervin în ziua în care ministrul român de interne, Lucian Bode, a mers la Viena şi a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi gestionarea presiunii migraţilor.

„Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a subliniat Bode, menţionând că omologul său l-a „asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri, 23 noiembrie, în vizită la Riga, a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la spațiul Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a spus şeful statului.

Precizăm așadar că ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia după ce şi-a exprimat opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a declarat că creşterea numărului de solicitanţi de azil în Austria arată că spaţiul Schengen nu funcţionează.